Dubrovačka Biskupija

Gospa Karmelska proslavljena u župi Orebić

 

Proslava Gospe Karmelske, Blažene Djevice Marije od brda Karmela, u župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, započela je u ponedjeljak, 16. srpnja jutarnjom misom koju je u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu predvodio župnik don Marko Stanić, a sudjelovalo je dosta Gospinih poštovalaca, kako domaćih iz ove župe i njihovih gostiju tako i iz okolnih peljeških župa, posebno Vignja, Trpnja i Kune. Sama crkva je izgrađena na mjestu postojeće crkve sv. Vida, čije je ime ova župa nosila od svog utemeljenja 1475. g. , do 1638. g. kada je preimenovana u župu Gospe Karmelske.

 

Slavlje blagdana nastavilo se i u popodnevnim satima kada su vjernici u procesiji iz župne crkve Pomoćnice kršćana s barjakom Gospe Karmelske krenuli prema njezinoj crkvi u Karmenu. Barjak je bio u župnoj crkvi od glavne župne svečanosti, kada je donesen iz Karmena kako bi s drugim barjacima sudjelovao u procesiji mjestom. Ovom procesijom barjak se vratio u svoju matičnu crkvu. U procesiji su se molila otajstva Gospine krunice, a procesija se po običaju zaustavila kod špilje Gospe Lurdske u podnožju Karmena.

 

 

Prije večernje mise na prostoru ispred crkve, u hladovini stoljetnih borova i čempresa, bila je mogućnost za sakrament Ispovijedi. Okupljenim vjernicima - kojih se okupio lijepi broj iako je bio u tijeku doček hrvatske nogometne reprezentacija koja je na svjetskom prvenstvu u Moskvi osvojila srebrno odličje - u prigodnoj homiliji obratio se predvoditelj slavlja župnik Stanić koji je posebno istaknuo svetost mjesta i važnost slavljenja Gospe Karmelske. „Ona je, kako je rekao sveti papa Ivan Pavao II., zora novoga svijeta. Zato joj možemo povjeriti svoje živote i moliti da pogleda posebno na one, kojima je gorak životni križ: na bolesne i stare, progonjene i ubijane ravnodušnošću i lažnim sažaljenjem. Isprosi nam“, rekao je župnik, „milost, da Evanđelje života primamo kao trajno novi dar i da ga sa radošću i zahvalnošću tijekom cijeloga svog života svjedočimo djelotvornom postojanošću“. Misa je završila procesijom oko crkve i kapele sv. Roka. Nakon blagoslova u crkvi barjak je pohranjen na svoje mjesto, a prisutni su se mogli osvježiti i okrijepiti na prostoru ispred crkve.

 

Župa Marije Pomoćnice Orebić