Dubrovačka Biskupija

Počinje MIVA: "Za sve sretno prijeđene kilometre, zahvalni sudjelujte u akciji MIVA!"

 

Akcija MIVA (Misijska vozila) je međunarodna humanitarna akcija kojom se, uz ostalo, prikupljaju sredstva za kupovinu vozila prijeko potrebnih misionarima na njihovim putovanjima po često jako lošim cestama i seoskim putevima kako bi stigli do potrebitih. Oni ponekad moraju prijeći i stotine kilometara po cestama koje su sve drugo nego ceste.

 

Papinska misijska djela Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ove godine započinju godišnju akciju MIVA u nedjelju, 22. srpnja. Ta nedjelja je posvećena i svetom Kristoforu, zaštitniku vozača, pa se prilikom blagoslova vozila u župama prikupljaju sredstva kojima se može pomoći našim misionarima u njihovim misijskim putovanjima. Akcija MIVA zatim traje cijele godine kada vozači, kao i svi drugi sudionici prometa, imaju priliku dati svoj dar za sretno prijeđene kilometre.

 

Koliko je moćan taj dar i kako uistinu rješava velike brige naših misionara u dalekim krajevima svijeta, svjedoče vozila koja su rezultat akcije MIVA. MIVA Hrvatska i MIVA Bosna i Hercegovina do sada su pomogle nabaviti: 21 automobila, 1 traktora, 34 bicikla, 15 tricikla i 7 motocikla. Prošlogodišnjim prikupljenim iznosom nabavljeno je 5 terenskih vozila.

 

Kupovinom prijeko potrebnih vozila za misionare zapravo se pomaže svima onima do kojih oni stižu i kojima oni pomažu stvarati bolje uvjete za život. Tim darom se nekome spašava život, povezuje ga se s liječnicima koji mu mogu vratiti zdravlje, djeci se omogućuje put do škola u kojima primaju znanje i uče vještine koje ih mogu izvući iz začaranog kruga siromaštva, pomažu se radovi oko gradnji škola i bolnica. MIVA tako već 91 godinu pomaže u borbi protiv nepismenosti, siromaštva, bolesti, gladi i žeđi.

 

Svjedočanstvo misionarke s. Lenke Ćović iz Ekvadora

 

Koliko su prijevozna sredstva važna našim misionarima, ispričala nam je s. Lenka Ćović, koja već 34 godine služi kao misionarka u Ekvadoru.

 

Misija Krista Misionara Molitelja nalazi se u San Francisco de Oyacotu, u blizini Quita, glavnog grada Ekvadora.​ Teške, brdovite poljske ceste, prepune blata i rupa, za bicikle su nemoguće, za motocikle gotovo nemoguće, za automobile veoma teške, ali to je jedini mogući način prijevoza. U misiji žive časne sestre, bez kojih većina djece ne bi imala mogućnost pohađati školu.

Dio misije je i škola (vrtić, osnovna i srednja škola). Ukupno više od 400 osoba za koje sestre pokušavaju osigurati osnovne svakodnevne potrebe (obroci, higijena, oprema za školu, odjeća...). Mnoga djeca nemaju kako doći u školu zbog velike udaljenosti, lošeg terena, financijskih nemogućnosti i mnogih drugih razloga, ali sestre uvijek nađu način da ih dovezu u školu.

Dolaskom u misiju susrest ćete se s veselim sestrama i razigranom djecom koja vas dočekuju zagrljajima kao najboljeg prijatelja. Sestre se brinu o tri sela na razne načine (rješavanje obiteljskih problema, kateheze, savjetovanje itd.).

Sedam sestara, 400 djece, tri sela = kupiti namirnice, prevesti djecu, obići sela, pomoći sve što treba – sve je to nemoguće bez prijevoznog sredstva kao što je automobil.

 

*  *  *

 

„Vrijedne sestre cijeli su svoj život posvetile služenju drugima. I vi možete biti dio te dobrote! Postanite izlaz iz siromaštva, nepismenosti, neznanja, bolesti, gladi i žeđi! Za sve sretno prijeđene kilometre, zahvalni sudjelujte u Akciji MIVA!“, pozivaju iz Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.