Dubrovačka Biskupija

Svečanost završetka obnove franjevačkog samostana Gospe od Špilice na Lopudu

U večernjim satima u petak, 6. srpnja u franjevačkom samostanu Rođenja Blažene Djevice Marije na Lopudu upriličena je svečanost kojom je proslavljen završetak radova na franjevačkom samostanu na Lopudu. Na svečanosti su govorili nadvojvotkinja Franceska von Habsburg, koja ima koncesiju nad samostanom u periodu od 99 godina, zatim uime Ministarstva kulture Žana Baća, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, te uime franjevačke provincije kojoj samostan pripada dr. fra Josip Sopta koji je blagoslovio obnovljeni samostan. Obred blagoslova čitan je na latinskom jeziku jer je na svečanosti, uz stanovnike Lopuda, bilo i dosta stranaca.

 

U svom obraćanju dr. Sopta je izrazio zahvalnost Bogu i ljudima za obnovu, naglašavajući da samostan nije obnovljen dok se njegovo srce, crkva i zvonik ne obnove . Pozvao je sve da nastave radom na obnovi i pomognu završetku.

 

Svoj doživljaj obnovljenog samostana Gospe od Špilice fra Josip Sopta, župnik župe Uznesenja Marijina u Rožatu je podijelio s čitateljima župnih mrežnih stranica. Donosimo izvadak: „Gotovo mi naviru suze dok gledam sve to obnovljeno. Gdje su stari fratri da sve ovo vide? Fra Bonifacije Drakolica,+(1581) najznačajniji franjevac s Lopuda, koji je već za života u ovoj crkvi sebi podigao grob. Fra Toma Ostojić, fra Donat i drugi zaslužni lopudski franjevci. Nikada samostan nije bio tako lijep. Ni kada je 1580. u samostanu boli čak sedam fratara a na Lopudu 700 obitelji, dakle preko 3000 ljudi. Okoliš je tako uređen da je sve teško opisati. Kameni zidovi skrivaju ono šte je nekada bilo ruševina. Svuda uokolo ukrasno i ljekovito bilje. Na velikoj poljani ispod kojeg su veliki rezervoar kanalizacije ponovo trava. Tamo su fratri sadili krumpir, kupus i uzgajali masline.

 

A tek unutrašnjost. Klaustar je minimalistički obnovljen kao i okolne prostorije. Novim pločama je popločan klaustar. Ne primjećuju se novi zahvati. Kao da se vrijeme zastavilo. Lijevo je blagovaonica i kuhinja. Tu će biti izložbeni prostri. Sačuvano je nekoliko fresaka i crteža. Pod je ciglenih pločica. Vješto su skriveni su klimatski uređaji. Zidove su 'na kačicu' žbukali restauratori. To je potrajalo i koštalo.


Samostanski popret (pušnica) je obnovljen u starom stilu zajedeno s krušnom peći. I svi drugi prostori. Na katu su privatne sobe. Sve je uređeno po starim mjerama ali na moderan način. Čudesno su uspjeli ujediniti staro i novo. Impozantne hrastove gredi i stropovi su ručno istesani. Kao da su barem 200 godina stari. Prozori od ariša se dobro nose s blizinom mora i soli.“

Župa Velike Gospe Rožat/A.T.