Dubrovačka Biskupija

Petak, 17. 8. - U Postranju o službenici Božjoj s. Trofimi Made Miloslavić

 

U petak, 17. kolovoza s početkom u 17.30 sati u župi Velike Gospe u Postranju počinje proslava 130. obljetnica rođenja i krštenja službenice Božje s.Trofime Made Miloslavić.  

 

 

Svečano euharistijsko slavlje u 17.30 sati predvodit će mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Izvješće o otvorenju kauze za proglašenje blaženima ili deklaracije mučeništva s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara mučenica, među kojima je s. Trofima ( Made) Miloslavić, dat će postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić. Okupljenima će se obratiti i s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarice Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba, a potom slijedi koncert Zbora sestara milosrdnica iz Splita.

 

 

*  *  *

 

S. Trofima Made Miloslavić rođena na području Dubrovačke biskupije pridružena je kauzi za proglašenje blaženima s. Žarke Ivasić i susestara milosrdnica koje su kao redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog izgubile život „in odium fidei“ od komunističkog režima u Jugoslaviji neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

 

*  *  *

 

Sestra Trofima (Mande/Manda) Miloslavić rođena je 17. kolovoza 1888. u mjestu Makoše, tadašnja općina Dubrovnik, od oca Vida i majke Ruže, rođ. Kristović. Istoga dana krštena je u župi sv. Marije Mandaljene u Mandaljeni, Dubrovačka biskupija.

 

U Družbu sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskog je stupila 14. siječnja 1912. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1914., a doživotne 3. svibnja 1921. godine u Zagrebu. Radila je kao bolničarka u Mostaru i u Rijeci.

 

Komunističke vlasti odvele su je iz Rijeke u Sloveniju i 1. prosinca 1945. zatočile u Rajhenburgu, Brestanica u Sloveniji. Dana 12. rujna 1950. puštena je na slobodu. Potpuno iznemogla, iscrpljena i shrvana bolešću, stigla je u Goricu u Italiji, gdje je našla utočište kod sestara Naše Gospe, a potom je 20. rujna 1950. prevezena u Družbinu zajednicu u Centocellama, u Rimu. Nažalost, ni najstručnija liječnička pomoć nije joj mogla vratiti uništeno zdravlje.

 

Umrla je u Rimu 26. studenoga 1950. u 62. godini života, od posljedica mučenja u zatvoru. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verano.

 

U Gospiću je 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić svečano otvorio Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob, s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri, objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici Družbe.

 

 

http://www.milosrdnice.hr/novosti/otvoren-biskupijski-postupak-za-proglasenje-blazenima-sedam-sestara-milosrdnica/

http://www.milosrdnice.hr/sestre-uzori-i-zastitnice/sestre-zrtve-komunizma/