Dubrovačka Biskupija

Subota, 27. 10. - Kviz o dubrovačkom biskupu mons. Josipu Marčeliću

 

Ove se godine 31. kolovoza navršava 90 godina od smrti dubrovačkog biskupa mons. Josipa Marčelića. Družba Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje u suradnji s Katehetskim uredom Dubrovačke biskupije, koja se doživljava obveznima oživljavati sjećanje na biskupovo djelovanje,  osmislila je kviz za djecu i mlade pod naslovom: »Samo sve veselo u Gospodinu!« Tim riječima biskup Marčelić je, kao dubrovački biskup, često hrabrio mladu Mariju Petković, mudro je vodeći korak po korak u utemeljenju redovničke družbe u Blatu, prateći rast novoutemeljene Družbe Kćeri Milosrđa i savjetujući je.

 

Kviz će se održati u subotu, 27. listopada 2018. u sjemeništu u Dubrovniku za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda te za učenike srednjih škola od 1. do 4. razreda.

 

Građa je ista i za osnovnoškolce i za srednjoškolce, nema dodatnih materijala. Natjecanje će se odvijati u grupi od po 4 člana te će grupno rješavati zadatke. 

 

Građa za kviz u prvom dijelu obuhvaća okvirno nekoliko podataka o Dubrovačkoj biskupiji, u drugome govori o biskupu Josipu Marčeliću te u trećem dijelu je objavljeno nekoliko pisama koja je upućivao bl. Mariji Propetog Isusa Petković.

 

Također će vjeroučitelji imati 5 priprema, koje će olakšati pripremiti učenike za kviz. Građu, pripreme te pitanja za kviz sastavile su: s. M. Jelena Krilić i s. M. Juliana Beretić.