Dubrovačka Biskupija

Restaurirano veliko Raspelo vraćeno u crkvu sv. Ilara u Mlinima

 

U župnu crkvu Sv. Ilara u Mlinima krajem prošlog mjeseca s restauracije je vraćeno Raspelo, rad nepoznatog majstora iz 15. stoljeća, objavljeno je na Župskom portalu župčica.hr. Raspelo je smješteno na svoje staro mjesto u bočnu kapelu crkve čije je zidove pasionskim temama oslikao akademik Bruno Stane Grill.


Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, odjela Dubrovnik i mr.sc. Božena Popić Kurtela, viša savjetnica za pokretna kulturna dobra u Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, još od 2010. godine intenzivnije prate stanje ove umjetnine. Iako se umjetnina nalazila u lošem stanju, nije pokazivala znakove ubrzane degradacije materijala. U redovni program radionice u Dubrovniku preuzeta je 2015. godine, gdje je pod stručnim vodstvom Nede Kuzek, konzervatorice-restauratorice, savjetnika u Hrvatskom restauratorskom zavodu, izvršena sveobuhvatna restauracija.

 

Radove restauracije financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a angažmanom župnika mr. don Bernarda Pleše prikupljene su i donacije od Općine Župa i zaklade Kaboga. Suradnici na restauratorskim radovima bili su Nađa Lučić, konzervator-restaurator, Monika Lolić, mag.art., Antonio Blašković, konzervator-restaurator  i Sandra Šustić, dr.sc. Radove su pratili fotografi Hrvatskog restauratorskog zavoda Goran Budija, Antonijo Blašković, Ljubo Gamulin i Petra Dukić.

 

Zupcica.hr