Dubrovačka Biskupija

Pokojnom don Vladu Puci posthumno nagrada za životno djelo Općine Konavle

Na 8. sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle održanoj u četvrtak, 6. rujna uz ostalo je usvojena Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Konavle.

 

Nagrada Općine Konavle za životno djelo dodjeljuje se posthumno svećeniku Dubrovačke biskupije don Vladu Puci , za izniman doprinos u duhovnoj i materijalnoj obnovi Konavala nakon Domovinskog rata.

 

Pokojni don Vlado Puce rođen je 6. veljače 1940. godine u Kruševu kod Mostara, a preminuo je 13. siječnja 2000. godine u Cavtatu. Za svećenika je bio zaređen 29. lipnja 1967. u Splitu, a od 1971. godine bio je tajnik tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Severina Perneka te je uz biskupa ostao cijelo vrijeme njegovog upravljanja biskupijom vršeći i druge službe u Ordinarijatu, te ispomažući u župama koje bi ostale bez župnika. Potkraj 1990. imenovan je ekonomom biskupije i sjemeništa.

 

Kad je u listopadu 1991. došlo do invazije srpsko-crnogorskih snaga na dubrovačko područje te s obzirom na to da u okupiranim Konavlima nije ostao niti jedan svećenik, don Vlado Puce se velikodušno odvažio poći u Cavtat. Želio je biti potpora i zaštita onima koji su ostali na okupiranom području. I bio je oslonac vjernicima Cavtata i Konavala u najtežim trenucima. Kada je zaprijetila neposredna opasnost za njegov život vratio se iz okupiranog Cavtata u Dubrovnik. No, nepunu godinu dana kasnije, 8. ožujka 1993. godine imenovan je župnikom tada već slobodnog Cavtata i dekanom Konavoskog dekanata. Bio je tu s vjernicima u vremenu obnove popljačkanih, uništenih, oštećenih ili spaljenih domova te im pokušao vratiti ponos, snagu i volju da se uništeno obnovi. Teška je tada bila materijalna, a još teža psihička obnova. I sam župnik se teško oporavljao od svega. Umro je od srca u obnovljenoj župnoj kući u Cavtatu 13. siječnja 2000. godine nakon što je slavio jutarnju misu. Pokopan je 15. siječnja 2000. u rodnom Kruševu.

 

Nagrada Općine Konavle dodjeljuje se dr. Neri Vrkaš, za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja zdravstva i socijalne skrbi te Biciklističkom klubu Konavle, za izuzetan i vrijedan doprinos iz područja sporta.

 

Na prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu Zahvalnica Općine Konavle za izniman doprinos u očuvanju konavoske tradicije i doprinosu ugleda Konavala dodjeljuje se ”Konavoskim materama”, odnosno ženama koje u svakodnevnom životu nose konavosku nošnju. Riječ je o Mariji Bekić (Radovčići), Kati Zadre (Močići), Kati Bačan (Grušići), Luci Mazavac (Popovići), Mari Lobro (Radovčići), Luci Đuratović (Vitaljina), Kati Rašica, (Đurinići), Stani Radonić (Vitaljina), Jani Spremić (Vitaljina), Mariji Božović (Višnjići), Ani Vidak (Gruda), Radi Golubić (Ljuta), Mari Čupić (Vodovađa), Luci Pušić (Dunave), Kati Braičević (Cavtat), Kati Đurković (Cavtat), Luci Matijašević (Popovići), Seli Šturica (Kuna Konavoska), Pavi Ljubenko (Đurinići), Mari Pržić (Vitaljina).

 

A.T.