Dubrovačka Biskupija

Caritas: Pet godina Posudionice medicinskih pomagala

 

Povodom pete obljetnice početka djelovanja Caritasovog projekta “Posudionica medicinskih pomagala”, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, obišao je u četvrtak 6. rujna obitelji dviju korisnica Ljubice Oberan i Danice Lučić iz Župe dubrovačke. U pratnji biskupa bili su ravnateljica biskupijskog Caritasa Sanja Šanje i župnik župe sv. Marije Magdalene iz Mandaljene don Vilim Petrović.

 

Biskup Uzinić osvjedočio se o strpljivosti i kršćanskoj radosti kojom zrače obje korisnice iako su bolešću vezane uz bolesnički krevet i invalidska kolica.

 

Za trajno sjećanje na ovaj posjet biskup je darovao knjigu pape Franje “Bog je mlad”, krunicu i svijeću iz Lourdesa.

 

Obje obitelji koriste medicinska pomagala iz ponude Posudionice od samog početka njenog djelovanja. Obitelji svjedoče kako su im medicinska pomagala od velike pomoći u osiguranju što kvalitetnijeg i dostojanstvenijeg života njihovim starijim i bolesnim članovima.

 

“Posudionica medicinskih pomagala” jedan je od značajnijih projekata Caritasa Dubrovačke biskupije koji za cilj ima pomoći obiteljima koji se trude svojim bolesnicima ili starijim osobama olakšati patnje i teškoće s kojima se nose.

 

Tijekom pet godina izdano je preko 1000 reversa, tj, u tom periodu preko tisuću obitelji bili su – a mnoge još i jesu - korisnici projekta. Posudionica u ponudi ima preko 150 bolesničkih kreveta na električni pogon, preko 100 antidekubitusnih madraca, oko 50 invalidskih kolica i kolica za nuždu. U ponudi se nalaze i ostala pomagala kao stolica za kupanje, povišenja za wc, aparati za kisik i sl. Osim navedenih pomagala mnoge obitelji koriste i donacijski program pelena za odrasle i podmetača za madrace.

 

Caritas zahvaljuje svim dosadašnjim donatorima koji su svojim novčanim doprinosima pomogli u povećanju kapaciteta posudionice. Zahvalu upućuju i obiteljima koje su nakon smrti svog bolesnog člana donirali medicinska pomagala ili su na pogrebima svojih pokojnika prikupljali novčana sredstva za nabavku medicinskih pomagala.

 

Marija Đurović