Dubrovačka Biskupija

Biskup na čestitanju Roš Hašana u Dubrovniku

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je u ponedjeljak, 10. rujna na domjenku u prostorijama Židovske općine u Dubrovniku priređenom povodom 5779. židovske Nove godine (Roš Hašana). U pratnji biskupa bio je biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

 

Pozdravljajući goste iz političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života Dubrovnika predsjednica Židovske Općine u Dubrovniku Sabrina Horović posebno je pozdravila biskupa Uzinića koji prvi put sudjeluje na proslavi jednog židovskog blagdana. Nazočnima, koji se redovito okupljaju jedni kod drugih na proslavama blagdana, ove godine je detaljnije objasnila značenje puhanja u ovnovski rog (šofar), a jedan primjerak šofara je ovu prilogu bio izložen da ga svi mogu vidjeti. Trubljenje u rog ima više značenja u židovstvu a među ostalim označava dan na koji je Bog stvorio svijet. Običaj je za Roš Hašana gledati unaprijed, na ono što nas očekuje u novoj godini, kazala je predsjednica Horović, te najavila veliki, dugi i zahtjevni projekt Centra za istraživanje židovske povijesti. Povijest dubrovačkih židova je vrlo bogata i tim projektom bi se omogućilo istraživanje židovskih arhiva istraživačima iz cijelog svijeta. Ovim projektom bi se zaokružila cjelina svega onoga što je urađeno do sada.

 

Biskup Uzinić je kazao kako prvi put sudjeluje na proslavi blagdana ali kako ovo nije prvi put da dolazi u ovu zajednici te je čestitao Novu godinu članovima Židovske općine ali i „svima nama“ jer se ovaj blagdan povezuje sa stvaranjem svijeta i čovjeka, pa je to na neki način i godina „svih nas“. Istaknuo je važnost traženja onoga što povezuje, a ne onoga što dijeli ljude.

 

Dodao je i kako u sklopu višednevnog slavljenja ovog blagdana u židovstvu dolazi post koji se veže uz starozavjetni lik Gedalije koji je u židovskoj zajednici bio optužen za babilonsko ropstvo, odnosno bio je pravednik koji je nevino optužen. Na dan kada se slavi Nova godina važno je primijetiti kako nas je Bog sve stvorio dobre, istaknuo je biskup, a onda smo za svoje grijehe počeli optuživati druge. „Između naših vjerskih zajednica u prošlosti se također događalo puno optuživanja i puno je nevinih stradalo. Zato je važno u ovom trenutku pitati oprost za ono što je bilo u prošlosti, kako bismo doista svi zajednički mogli, a to ste rekli da je ideja Nove godine, pogled usmjeriti prema budućnosti i učiniti da ta budućnost bude bolja. Da pokušamo biti onakvi kakvi smo stvoreni“, zaključio je dubrovački biskup.

 

Čestitajući Novu godinu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako se ovim susretima za blagdane vjerskih zajednica u Dubrovniku njeguju dobri odnosi te zahvalio na doprinosu Židovske općine Dubrovniku kao i svim drugim pripadnicima židovstva na onome što pridonose gradu, županiji i cijeloj Hrvatskoj.

 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić ispričala je gradonačelnika koji nije mogao biti nazočan te poželjela obilje zdravlja, uspjeha, sreće te istaknula važnost razumijevanja u međusobnim odnosima i činjenja dobra na dobrobit svih građana Dubrovnika.

 

Uime Pravoslavne općine u Dubrovniku čestitku je izrekao protojerej stavrofor o. Vladan Perišić naglasivši važnost ljubavi prema bližnjemu jer ljubav prema Bogu pokazuje se ljubavlju prema bližnjima i nema drugog puta. Ako se prema bližnjem odnosimo neljudski to je siguran znak da ni s Bogom nemamo ništa, istaknuo je. To je Isusovo učenje, ali su i židovski rabini isticali kako je ljubav prema bližnjem najviše načelo u Tori. Lako je voljeti općenito čovječanstvo a ljubav na koju nas Mojsije ili Isus pozivaju je ljubav koja ima lice, pa i kad ono nije uvijek najprijatnije. Ljubav o kojoj govori i Tora i Evanđelje nije prvenstveno emocija nego blagonaklono postupanje prema potrebnome. Bogu činimo dobro isključivo onda kad ljudima činimo dobro, kazao je o. Perišić. „Od srca vam želim da u narednoj godini Božju naklonost pokažete time da samo zajednički život s bližnjima, ma tko oni bili, međusobno uvažavanje i poštovanje, zadovoljavaju visoke Božje standarde. A Bog je čovjeka stvorio za najviše. Bez toga čovjeku nema napredovanja prema konačnom cilju, a to je da ga Bog upiše u knjigu života.“

 

Dubrovački imam Salkan ef. Herić čestitao je također Novu godinu dodavši kako je ovo svečarski dan u kojem se govore lijepe riječi te pozvao sve da jedni u drugima prepoznaju bližnje. Objasnio je simbolično puhanje u rog u islamu te naglasio važnost toga da riječi čovjeka budu u skladu s njegovim djelima. Ispričao je priču o medu i jedu te poželio svima da im riječi izviru iz iskrenog srca ispunjenog ljubavlju jednih prema drugima, onime što je svima zajedničko a to je zajednička riječ „ljubi bližnjega svoga“.

 

Domaćini su goste potom počastili, uz ostalo, jabukom i medom, što se tradicionalno jede na Roš Hašana da bi nova godina bila slatka i bogata.

 

Angelina Tadić