Dubrovačka Biskupija

Proslava Male Gospe u Konavlima i na Pelješcu

Blagdan Male Gospe kojim se Crkva spominje rođenja Isusove majke Marije svečano se 8. rujna slavio diljem Dubrovačke biskupije. Donosimo nekoliko priloga koje smo dobili iz župa i crkava.

 

Proslava u Sreseru

 

I ovogodišnja Mala Gospa u Sreseru, župa Janjina, proslavljena je svečano, okupivši oko 250 vjernika što domaćih, a što iz drugih župa sa Pelješca. Misu je predvodio don Mato Puljić, mjesni župnik uz sudjelovanje dvojice braće bogoslova Iva i Pera Markića, te župnim zborom iz  župne crkve sv. Vlaha. Misnom slavlju je prethodila krunica, a na kraju ljubljenje relikvija. 

Svećenik se poslužio u propovijedi sv. Bernardom iz  Clairvauxa koji je Mariju usporedio sa „Akvaduktom" Božjih milosti „ te ono malo što želiš darovati Bogu, on neće odbiti, ako mu daruješ po najljupkim i najmilijim Marijinim rukama." 

 

Župa sv. Vlaha Janjina

Fotografije: Boris Poluta

 

Mala Gospa u Dunavama

 

U selu Dunave u Konavlima svake godine svečano se proslavi blagdan rođenja Marijina, a od ranojutarnjih sati svako sat vremena zvono poziva vjernike na misu. Osim sudjelovanja na misi vjerni puk kiti i grobove svojih najmilijih. U prepunoj  kapelici i groblju svečano misno slavlje započelo je procesijom uz čitanje Gospinih litanija, a predvodio ga je don Stipo Miloš, upravitelj župe sv. Nikole Dubravka na čijem se području nalazi ova kapela.

 

Niko Kralj

Fotografije: Mato i Niko Kralj