Dubrovačka Biskupija

Trsteno: Oltarna pala sv. Mihajla arkanđela vraćena u njegovu crkvicu

Restaurirana oltarna pala sv. Mihajla vraćena je u crkvicu sv. Mihajla u Trstenom te su na blagdan svetog arkanđela 29. rujna vjernici okupljeni na misnom slavlju bili u prigodi moliti u smirujućem crkvenom ambijentu uz sjaj obnovljene oltare pale. Misu je predvodio novi upravitelj župe don David Pahor.

 

Oltarna pala rađena u tehnici ulja na platnu je djelo nepoznatog autora iz 16./17. stoljeća. Prikazuje leteći lik arkanđela Mihaela koji ubija Sotonu. Arkanđeo je prikazan kao atletski građen mladić, odjeven u rimsku vojnu odjeću, s velikim raskriljenim krilima. Poviše glavnog lika na oblacima je prikazan lik Boga Oca koji sjedi, a uokolo lebde anđeli.

 

Slika sv. Mihajla dio je glavnog oltarnog retabla jednobrodne crkve sv. Mihajla u Trstenom, smještene pokraj magistralne ceste. Crkva je proteklih godina građevinski sanirana pa je sad slika vraćena u zadovoljavajuće uvjete.

 

Konzervatorsko-restauratorske radove izveo je Konzervatorski odjelu u Dubrovniku Restauratorskog zavoda Zagreb. Slika je 2010. godine upućena na restauraciju te su na njoj izvedeni osnovni radovi odstranjivanja nečistoća i stabiliziranja slike, da bi 2015. godine urađeni ostali potrebni radovi retuširanja i lakiranja. Voditelj radova od 2010. do 2013. godine bio je Vlaho Pustić, a 2015. godine Antonio Blašković. Članove radnog tima činili su Neda Kuzek i Jelena Raguž.

 

A.T.

Fotografije: Katija Puljizević