Dubrovačka Biskupija

Izlet ministranata u Hercegovinu

 

Vijeće za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije organiziralo je u subotu, 20. listopada hodočašće ministranata u Hercegovinu. Sudjelovalo je 106 ministranta sa svojim svećenicima i voditeljima s područja Dubrovačke biskupije.

 

Prvo mjesto u Hercegovini koje su ministranti posjetili bilo je franjevački samostan i župa sv. Ante Padovanskog na Humcu. Sve ih je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogat knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija pod nazivom „Majka“ s radovima poznatih slikara i kipara iz različitih vremena. Unutar humačkog samostana ministranti su posjetili najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini na glagoljici iz 10. stoljeća.

 

U staroj obnovljenoj crkvi sv. Ante na Humcu euharistijsko slavlje je predvodio pročelnik Vijeća don Marin Lučić.

 

Nakon misnog slavlja druženje ministranata nastavljeno je za ručkom u Etno selu u Međugorju.

 

Drugo mjesto u Hercegovini koje su ministranti posjetili bio je Mostar. Hrabro su se uspeli na vidikovac i Zvonik mira franjevačkog samostana, na kojem su ministranti mogli uživati u panorami grada Mostara sa 107 metara visine. Nezaobilazna postaja je bio simbol Mostara - Stari most.

 

Tijekom putovanja ministranti su imali prigodu za molitvu i druženje, a nije nedostajalo ni pjesme ni šale.

 

Na izletu su sudjelovali ministranti iz Vele Luke, Blata, Korčule, Lumbarde, Trpnja, Janjine, Stona, Trstenog, Mokošice, Nove Mokošice, Boninova, Gruža, Lapada, Sv. Andrije i Katedrale. A s ministrantima su putovali njihovi voditelji i župnici. Voditelji izleta bili su pročelnik Vijeća za pastoral zvanja don Marin Lučić i članovi vijeća župnik fr. Mihael Tolj i vjeroučiteljica Željana Lučić.

 

Željana Lučić