Ispiši ovu stranicu

Misa u katedrali za pokojne branitelje, civilne žrtve rata i duše u čistilištu

 

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u petak, 2. studenog održana je misa za branitelje, civilne žrtve rata i duše u čistilištu. Na samom početku svete mise don Stanko Lasić potiče da na Dušni dan o pokojnima razmišljamo na jedan drugi način koji ulijeva nadu u uskrsnuće tijela.

 

Naglašava kako smo ovih dana svi posjećivali grobove svojih najdražih i svojih prijatelja i prisjećali se svega što smo s njima proživjeli i od njih naučili. Ali uvijek ostaje da je vjera najveći dar koji smo od Boga dobili i da su oni u toj vjeri umrli. Don Lasić naglašava kako je važno svoj život predati svaki dan u Božje ruke. Trebamo se pripremiti na susret s Bogom u svakodnevnom životu predavajući svoj život Bogu i pristupajući svetim sakramentima . Posebno u bolesti kada se ne trebamo bojati pristupiti bolesničkom pomazanju koje nas snaži i pomaže da se lakše nosimo s bolešću i priprema na konačni susret s Bogom.

 

Na Dušni dan se posebno prisjećamo i duša u čistilištu za koje moramo moliti. Oni su spašenici ali do konačnog gledanja lice u lice s Bogom potrebne su im naše molitve. Stoga Crkva oduvijek odgaja da se služe svete mise za duše u čistilištu. Oni sebi ne mogu pomoći ali im mi možemo pomoći svojim molitvama.

 

Mi danas molimo i za branitelje, civilne žrtve rata i nazivamo ih blaženicima, naglasio je don Lasić, jer su svoju žrtvu oplemenili svojom krvlju. Stoga u našem srcu treba trajno gorjeti ljubav i zahvalnost prema njima. Na kraju don Lasić zaključuje da sve dok molimo jedni za druge da izdržimo životne križeve dotle smo Crkva koja putuje, Crkva koja trpi i Crkva koja čeka Božju slavu.

 

Svetu misu je pratio katedralni zbor. Na kraju je don Ivan Penava izmolio opće oproštenje grijeha za branitelje te naglasio da se ovih dana na grobovima može uz određene molitve dobiti potpuni oprost grijeha za pokojnike iz naših obitelji i koje preporučimo u molitvama.

 

Jelica Gjenero

 

Galerija slika