Dubrovačka Biskupija

Pomozimo novčano stradalnicima u potresu i tsunamiju u Indoneziji!

 

Pomoć za stradale u nedavnom potresu i tsunamiju u Indoneziji prikupljat će se u dubrovačkim crkvama u nedjelju, 18. studenog. Odluka je to dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića koji je pozvao predvoditelje nedjeljnih euharistijskih slavlja u Dubrovačkoj biskupiji da na prikladan način animiraju vjernike kako bi se svojim dobrovoljnim novčanim prilozima odazvali apelu Caritasa Internationalisa kojeg je podržao i Hrvatski Caritas te se uključili u humanitarnu akciju za pomoć ljudima u Indoneziji i područjima zahvaćenim nedavnim potresom.

 

„Ovom pozivu želimo odgovoriti i mi, vjernici Dubrovačke biskupije. Stoga, ovime određujem da se u nedjelju, 18. studenog 2018., u svima župnim crkvama i kapelama na području Dubrovačke biskupije, gdje se okupljaju vjernici na nedjeljna euharistijska slavlja, prikupljaju novčani prilozi izvan redovitog skupljanja milostinja i to na način da se za to pripremi prigodna kutija ili košara koja će se postaviti na vidljivo mjesto,“ stoji u dopisu.

 

Podsjeća se vjernike kako je potres snage 7.5 stupnjeva po Richteru 28. rujna pogodio indonezijski otok Sulawesi te kako je uslijedio tsunami. Do sada je odneseno više od 2000 ljudskih života, a stotine tisuća ljudi ostalo je bez svojih domova. Potres je uništio kuće, ceste, mostove, telekomunikacije, zračne luke i svu infrastrukturu i jako otežao dopremu humanitarne pomoći. Tsunami je, uz ostalo, onečistio vodu koja sada ugrožava zdravlje stotina tisuća stanovnika.