Dubrovačka Biskupija

Kod šipanskog župnika duhovna obnova za mlade iz KKM-a

 

Izlet, druženje i malu duhovnu obnovu za članove Katoličkog kluba mladih koji djeluje pri župi sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku organizirali su proteklu subotu i nedjelju 24. i 25. studenog u Luci Šipanskoj Marin Milinković, predsjednik Katoličkog kluba mladih (KKM) i don Jerko Ban, upravitelj dviju župa na Šipanu.

 

Na Šipan su u subotu ujutro “Postirom” iz Gruža, uz Marina, došli Mihaela, Leona, Ivo, Ante, Ivan i Matej, sedmero mladih iz Dubrovnika koji pripadaju užoj skupini trenutačno najangažiranijih članova KKM-a i župljana župe sv. Petra na Boninovu. Ovo im je bio prvi takav izlet na Šipan koji će im zasigurno ostati u lijepom sjećanju unatoč izrazito lošem vremenu zbog kojeg se čak u nedjelju, kako je bilo planirano, nisu mogli vratiti u Dubrovnik, nego tek u ponedjeljak ujutro, pa su ipak stigli i u školu i na fakultet.

 

Nakon ručka i šetnje u subotu, mladi s Boninova priključili su se poslije podne pripravnicima za krizmu iz župa Velike Gospe, Suđurađ i sv. Stjepan, Luka Šipanska na njihovom redovitom župnom vjeronauku. Posebno za ovaj susret, župnik Ban je pripremio izlaganje i razmatranje pod naslovom “Duhovnost (i) za 21. stoljeće” u kojem je stavio naglasak na temeljne duhovne potrebe svakog čovjeka koje se nikada u povijesti nisu mijenjale (“ništa novo pod suncem“, Prop 1,9), ali mijenjaju se izazovi i prepreke koje pred nas stavlja društvo i nove tehnologije. Danas je svima, a posebno mladima, izazov kako se naučiti ispravno i primjereno služiti internetom, pametnim telefonima i drugim elektroničkim napravama a posebno s obzirom na količinu vremena koje trošimo “online”. Zbog toga je iznimno važno znati pronaći kvalitetno vrijeme za sebe, isključiti sve naprave (otići “offline”) i provesti barem nekoliko minuta dnevno u tišini i meditativnoj molitvi. Zato je i subotnji duhovni program završio s kratkim uvodom u meditativnu molitvu za koju je bitno znati kako opustiti tijelo i umiriti misli da bi se onda moglo provesti barem malo vremena osluškujući što nam Bog želi reći u skrovitosti (Mt 6,6).

 

Nakon vjeronauka i kratke meditacije nastavljeno je druženje uz pripremanje roštilja i večeru a poslije večere šipanski župnik je KKM-ovcima još kratko izložio što i kako predaje na privatnom sveučilištu Libertas (kolegiji “Komparativne religije” i “Uvod u povijest nastanka civilizacija”) naglašavajući im da moraju čitati, razvijati kritičko razmišljanje i nikada se ne oslanjati samo na jedan izvor informacija a posebno kad je riječ o izrazito lijevim i izrazito desnim medijima, novinarima i komentatorima koji svaki na svoj način, u službi svoje ideologije, šire lažne vijesti, netoleranciju i produbljuju već i onako preveliku podijeljenost u hrvatskom društvu.

 

U nedjelju su svi zajedno bili na župnoj misi u crkvi sv. Stjepana, a dok je župnik kasnije imao misu u Suđurđu mladi su pripremili ručak nakon kojeg je bio planiran povratak u Dubrovnik koji nije bio moguć zbog već spomenutih razloga. To, unatoč svemu, nikome nije pokvarilo dan jer se nastavilo druženje uz kavu, (kasnije) večeru, društvene igre…

 

Na kraju su mladi s Boninova vjerojatno više naučili iz konkretnih životnih okolnosti nego iz vjeronauka, nagovora, meditacije i propovijedi tog vikenda zajedno jer su imali prilike iskusiti barem dio onoga što je agape (tijekom zajedničke pripreme obroka i zajedničkog blagovanja) a tijekom igre mogli su se podsjetiti da je za odličnu atmosferu i zabavu ponekad dovoljan samo komadić papira i olovka.

 

Uz sve to, neočekivano su iskusili dio izazova života na otoku kad se zbog vremenskih neprilika nisu mogli u nedjelju vratiti u Dubrovnik a bilo je upitno hoće li to moći sljedeći dan. U svakom slučaju, svi se nadaju da je ovo bilo prvo u nizu izleta i (duhovnih) druženja mladih iz Dubrovnika na Šipanu.

 

Župa sv. Stjepana, Luka Šipanska