Dubrovačka Biskupija

Winnipeg: Biskup Uzinić predvodio slavlje 50. obljetnice župe sv. Nikole Tavelića

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavio je u nedjelju, 28. studenog središnje euharistijsko slavlje 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije u Winnipegu te četrdeset i četvrtu godišnjicu izgradnje i posvete crkve sv. Nikole Tavelića.

 

Euharistijsko slavlje bilo je vrhunac trodnevne proslave, a s dubrovačkim biskupom koncelebrirali su župnik vlč. Marko Štefanec, bivši župnici mons. Stanislaw Jaworski i vlč. Franjo Višaticki, vlč. David Marjanoviće, svećenik Dubrovačke biskupije te prijatelji župe, kanadski svećenici vlč. Sean Cahill i vlč. Jeffry Burwell.

 

U svojoj homiliji biskup se dotaknuo mučeništva sv. Nikole Tavelića, zaštitnika župe, stavivši ga u kontekst suvremenog mučeništva kao i “mučeništva” koje su prošli hrvatski doseljenici u Kanadu primorani napustiti svoju domovinu zbog političkog režima, pozivajući pritom da u svetom Nikoli Taveliću nalazimo priliku za proslavu i nova nadahnuća. Biskup je također pozvao vjernike da žive logikom Isusa Krista, logikom ljubavi, logikom slabosti i služenja, a ne logikom moći i vladanja, što je jedini put da se stvari kako u privatnom tako i u životu naših obitelji, crkvenih i društvenih zajednica promijene na bolje.

 

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je župni zbor sv. Nikole Tavelića uz pratnju tamburaša “Hrvatske zore”. Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik vlč. Štefanec čestitajući još jedanput zlatni jubilej i zahvalivši svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli da proslava ovog značajnog jubileja bude što ljepša i svečanija. Ovom prigodom biskup Uzinić župi je poklonio srebrni medaljon s likom sv. Vlaha u znak povezanosti grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije sa zajednicom u Winnipegu koja je uspostavljena njegovim posjetom.


Nakon mise okupljena zajednica nastavila je druženje u župnoj dvorani prigodnim ručkom uz pjesmu i veselje.

 

Trodnevna proslava

 

Trodnevna proslava započela je koncertom vokalnog ansambla “Nonet Donum” iz Varaždina. U čast 50. obljetnice postojanja Nonet Donum izveo je izbor djela iz svog repertoara koji je obuhvaćao kako klasičnu sakralnu glazbu, tako i splet hrvatskih domoljubnih i tradicijskih napjeva. Mladi glazbenici pod vodstvom mo. Višeslava Jaklina oduševili su mnogobrojne župljane skladnim suzvučjem i predanošću izvedbe. Nakon koncerta uslijedilo je euharistijsko klanjanje kojem je prethodio duhovni nagovor mons. Richarda Gagnona, winnipeškog nadbiskupa. Vrhunac večeri bilo je klanjanje pred Presvetim u kojem je župna zajednica Kristu u Presvetom Oltarskom Sakramentu iznijela svoje molitve i zahvale za 50 godina postojanja.

 

Sljedećeg dana u večernjim satima zajednica se okupila na svečanoj večeri koja je započela prigodnim programom. Prigodnim riječima zajednici su se obratili mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, rekavši da iako je razlog zbog kojeg su mnogi napustili svoj dom teško dokučiti, Bog je zasigurno imao u svom planu da svojim prisustvom obogaćuju i izgrađuju mjesnu Crkvu i novu domovinu, ne zaboravljajući pritom svoje korijene.

 

“Očuvanjem kulturne baštine, tradicije, jezika i vjere očuvali ste svoj nacionalni identitet te dobro znate tko ste, a osnivanjem hrvatske župe i izgradnjom crkve dobili ste i svoj drugi dom što je prilika za veliku radost i na tome vam od srca čestitam,” poručila je veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Zorica Matković, izrazivši oduševljenje što je u prilici sudjelovati u proslavi ovog velikog jubileja.

 

Hrvatsko folklorno društvo “Hrvatska Zora” podiglo je raspoloženje nazočnih izvodeći tradicijske plesove koji su stoljetni dio hrvatske baštine, njegovanje koje pridonosi očuvanju nacionalnog identiteta iseljene Hrvatske. Ovom prigodom premijerno je prikazan i dokumentarni film “Where we are home” u kojem je retrospektivno prikazana povijest župe od njezinih začetaka do današnjih dana, a djelo je vlč. Štefanca, župnika. “Ovo je posebna prilika da se duhovno obnovimo i podsjetimo na to što znači biti članom zajednice vjernika, da se okrijepimo svetim sakramentima i susretom, sada i za godine koje su pred nama jer svaki spomen i svako slavlje ima dvostruku svrhu: pamtiti i potaknuti. Pamtiti tko smo i što smo, odakle smo došli i s koliko truda i muke smo ostvarili ono što danas imamo, a s druge strane nas potiče da živimo radosno svoj krsni zavjet i vjernost majci Crkvi”, poručio je župnik Štefanec. Čestitkama se pridružila i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslavši prigodnu video-čestitku u kojoj naglašava važnost hrvatskih katoličkih misija i crkava u očuvanju zajedništva u iseljenoj Hrvatskoj. Večer se nastavila zajedničkim objedom i druženjem.

 

Nonet Donum nedjeljnim večernjim humanitarnim koncertom u katedrali sv. Bonifacija zaključio je ovu trodnevnu proslavu, a dobrotvorni prilozi dodijeljeni su bolnici sv. Bonifacija i društvu sv. Vinka Paulskog.

 

Trodnevno slavlje 50. obljetnice župe sv. Nikole Tavelića u Winnipegu vrhunac je proslave Zlatnog jubileja župe koja je započela u ožujku ove godine pučkim misijama koje je vodio pater Ike Mandurić, a nastavila se zahvalnim hodočašćem u najveća hrvatska svetišta te posjetom grobu bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici.

 

Mislav Lucić/A.T.

Foto: Filip Vukina/biskupov fb profil