Dubrovačka Biskupija

Proslavu zaštitnika župe sv. Andrije u Dubrovniku predvodio don Ivo Šutalo

 

Župa sv. Andrije u Dubrovniku u petak, 30. studenog proslavila je blagdan svog zaštinika. Središnje večernje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Ivo Šutalo, župnik iz Trebinja u koncelebraciji s upraviteljem župe don Stankom Lasićem, dekanom dekanata Dubrovnik 1 don Antom Burićem i drugim svećenicima ovog dekanata.

 

Župnik Šutalo se u propovijedi, kroz tri sličice, prisjetio života svetog Andrije, apostola.

 

U prvoj, Isus baš Andriju prvog poziva da bude njegov učenik (Prvopozvani), a Andrija, veseo i čista srca otrči svome bratu Šimunu Petru rekavši: Našli smo Mesiju. Petra dovodi pred Isusa, nakon čega ih Isus poziva da budu njegovi učenici, ribari ljudi.

 

U drugoj sličici Andrija dovodi Isusu dječaka koji ima pet kruhova i dvije ribe kako bi nahranio gladno mnoštvo ljudi.

 

U trećoj sličici, Andrija pred Isusa dovodi skupinu ljudi koji žele vidjeti Isusa.

 

U nastavku je svećenik Šutalo povezao biblijske sličice sa životima vjernika.

 

Krenuo je od svog životnog opredjeljenja. Duhovitim pripovijedanjem, prisjetio se trenutka kada ga je njegov učitelj (župnik) doveo pred Isusa.

 

Prisjetio se i blaženoga Ivana Merza, koji je bio laik, a njegov profesor dr. Ljubomir Marasović, također laik, zaslužan je za njegovu vjersku orijentaciju i tako ga doveo pred Isusa.

 

Propovjednik je zatim pozvao prisutne, da se zapitaju jesu li dobri uzori i učitelji djeci i mladima u kojima čuče mnogobrojni talenti.

 

Prijepodnevne mise u župnoj crkvi predvodili su kapelan don Marin Lučić i upravitelj župe don Stanko Lasić.  

 

Proslava se nastavila i u subotu ujutro kada su prvopričesnici kroz kviz znanja pokazali što su u proteklim tjednima naučili o zaštitniku svoje župe. Na prvu nedjelju došašća iza mise bila je priredba o sv. Andriji.

 

Vjernici župe za blagdan zaštitnika su se pripremali trodnevnicom. Svake večeri molila se krunica i slavila misa s propovijedi. A uoči blagdana moljena je svečana večernja.

 

Ivana Šutalo

Fotografije: Župa sv. Andrije i Ane Crnjak