Dubrovačka Biskupija

Bračni parovi na hodočašću posjetili Asiz: Molite ovih dana jedno za drugo i jedno s drugim

 

Prvog dana boravka u Italiji 3. prosinca hodočasnički bračni parovi iz cijele Dubrovačke biskupije boravili su Asizu, gradu sv. Franje. Tu su slavili misu u bazilici Gospe od Anđela u kojoj se nalazi mala crkva sv. Damjana koju je Franjo išao popravljati ne razumjevši da kraja Gospodinov poziv da popravi Crkvu. Misno slavlje predvodio je don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, a koncelebrirali su svećenici koji sudjeluju na hodočašću: don Hrvoje Katušić, generalni vikar, don Ivica Pervan, kancelar biskupije i župnik župe Svetog Spasitelja iz Mokošice, don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule i don Ivo Zečević, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.

 

Propovijedao je kancelar Pervan a u prvom dijelu propovijedi je govorio o sv. Franji Ksaverskom, svecu iz 16. stoljeća čiji blagdan se slavio, a za kojeg se kaže da je poslije sv. Pavla bio najgorljiviji misionar. Podsjetio je i kako je svetac bio poslan propovijedati u Goju u Indiji, koja je Dubrovčanima poznata i draga zbog sv. Vlaha.

 

Tumačeći nadalje evanđelje istaknuo je vjeru rimskog satnika u mogućnost da Isus ozdravi njegovog slugu za što ga je zamolio. Krenuli smo na hodočašće bračnih parova, kazao je propovjednik, i ja vjerujem da svatko od nas nosi svoje želje, planove, zavjete.

 

Obraćajući se supružnicima kazao je: „Vi bračni parovi pozvani ste ovih dana imati vremena jedno za drugo, moliti jedno za drugo, moliti zajedno za one koje ste ostavili doma….“ Uputio je supružnike da mole s onom jačinom vjere koju je imao rimski satnik za ozdravljenje duše i tijela svojih najbližih, ali i za one s kojima imaju poteškoće u životu.

 

Mi ćemo se na ovom hodočašću uspinjati na različite brežuljke, neka to budu prostori našeg susreta s našim Bogom u iskrenoj i poniznoj molitvi, preporučio je dekan Pervan.

 

Bračni parovi su imali prigode upoznati se s nastankom bazilike ali i čuti o „novom Asizu“ kao mjestu gdje su se 1986. godine na poziv pape Ivana Pavla II. prvi put susreli predstavnici svih religija i molili za mir. Hodočasnici su razgledali sam gradić te hodočastili na grobove sv. Klare i sv. Franje.

 

U poslijepodnevnim satima uputili su se prema Rimu gdje su se smjestili u hotel iz kojeg će sljedećih dana obilaziti hodočasnička mjesta i kulturne znamenitosti Rima. Na hodočašće je krenulo osam autobusa s područja cijele biskupije.

 

A.T.

Fotografije: hodočasnici