Dubrovačka Biskupija

Obred paljenja treće adventske svijeće: Radost je životni stav kršćana!

Priprava za najtopliji kršćanski blagdan Božić nastavljena je i paljenjem treće svijeće u sklopu adventskog programa „Tvoje svjetlo daje mi nadu“. U subotu, 15. prosinca na prostoru između Kneževa dvora i katedrale službu riječi prevodio je don Ante Burić, župnik Župe sv. Petra na Boninovu i predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije koje je, zajedno s gradom Dubrovnik, organizator programa paljenja adventskih svijeća. Svijeću je upalila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

Župnik Burić je kazao da je kršćanima upućen poziv na radost: „Trebali bismo se radovati ne samo što nam se bliži blagdan Božića, a osobito ne samo zbog toga što je mjesec prosinac nekako obilježen radošću i veseljem. Život nas kršćana trebao bi biti trajno obilježen radošću, jer smo upravo mi oni koji bismo u svojoj svakodnevnici trebali živjeti Radosnu vijest spasenja“, te se upitao očituje li se ova radost u našim obiteljima, među kolegama na poslu, u našim zajednicama, jesu li kršćani oni koji radost donose u društvenu zajednicu ili to nisu. Naglasio je da je radost životni stav kršćana, a koji proizlazi iz čvrste vjere da ga Bog susreće, oprašta mu i spasava ga u osobi Isusa Krista. Kazao je i da se kršćaninova vjera očituje u tome koliko je radostan, ali i da bi ta radost trebala biti vidljiva i kroz konkretna djela karitativne ljubavi prema bližnjem.

 

Župnik Burić je podsjetio i na riječi pape Franje koji kaže da nažalost današnjim kršćanima nedostaje životne radosti, da se na njihovim licima može iščitati tuga i tjeskoba kao da su trajno na sprovodu. Zaključio je poticajem okupljenima: „Radujmo se i kličimo, sestre i braćo, jer Bog nas pohađa, kako bi nas susreo, kako bi nam oprostio, kako bi nas spasio. Pohađa nas ne samo u otajstvu Božića. Pohađa nas neumorno iz dana u dan susrećući nas na svim putovima kojima krčimo. Prepoznajmo Boga koji nam dolazi, prepoznajmo Ljubav koja nas pohađa. Budimo uistinu radosni!“.

 

Župni zbor pod vodstvom s. Marinele Žuro pjevao je adventske pjesme, a nakon obreda dijeljene su prikle, hrostule i čaj uz prigodno druženje.

 

Šime Zupčić