Dubrovačka Biskupija

Uz blagoslov vode na Bogojavljenje kršteno prvo dijete u 2019. u župi Blato

 

U župnoj crkvi župe Svih svetih u Blatu na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja služeno je svečano misno slavlje na kojem je tradicionalno bio blagoslov soli i vode. Misu je predvodio don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih, a asistirao je đakon don Tonći Ante Prizmić koji je između ostalog na misi propovijedao.

 

U propovijedi je đakon Prizmić kazao da običaj blagoslivljanja vode dolazi iz Egipta, gdje je postojalo vjerovanje da voda iz rijeke Nil ima posebnu moć u noći između 5. i 6. siječnja. Kršćani u Egiptu su prihvatili taj običaj, ali su u vodu stavljali križ, čime se htjelo naznačiti da Krist donosi život.

 

Propovjednik je također rekao da naša zvijezda vodilja treba biti Krist, jer čak i u najcrnjoj noći u kojoj su mjesec i zvijezde, ali i Zvijezda, sakriveni oblacima grijeha, Krist je tu.

 

Svečanost je dodatno uveličao i obred krštenja male Roze, četvrtog djeteta u obitelji Baničević, što je ujedno bilo i prvo podjeljivanje ovog sakramenta đakona Prizmića.


Misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor Svih Svetih. 

 

Medijska grupa župe Svih Svetih Blato