Dubrovačka Biskupija

"Složni budite" - pismo biskupa Uzinića na početku nove pastoralne godine u Dubrovačkoj biskupiji

 

Župna zajednica - zajednica krštenika

 

Pismo biskupa Mate uz početak pastoralne godine 2019.

 

Složni budite (Fil 2,2)

 

Draga braćo i sestre u Kristu!

 

Srdačno vas pozdravljam na početku još jedne nove pastoralne godine koja nam donosi tri novosti. Prva je osnivanje Biskupijskoga pastoralnog ureda kojemu je voditelj po službi biskupski vikar za pastoral, a zadaća mu je planiranje pastoralnih aktivnosti u biskupiji, koordiniranje pastoralnih projekata biskupijskih ureda i vijeća te koordiniranje pastoralnih aktivnosti na dekanatskim i župnim razinama. Druga je novost da smo od ove godine biskupijske pastoralne aktivnosti odlučili ponovno staviti u okvire građanske godine. I treća je da smo, u pripravi Dubrovačke biskupije za proslavu 1050. obljetnice Feste sv. Vlaha koja nam se približava, ove godine u središte svojih pastoralnih aktivnosti željeli staviti župnu zajednicu kao zajednicu krštenika.

 

Iznad svega kršćanin – riječi su koje nalazimo zapisane na jednoj spomen-ploči u rimskoj crkvi sv. Jurja u Velabru. One opisuju blaženoga J. H. Newmana kojemu je kao kardinalu đakonu ova crkva svojedobno (1879. – 1890.) bila povjerena na upravljanje.

 

Iznad svega biti kršćani, poziv je koji bi trebao snažno odjekivati cijelim našim bićem. Hodeći putem vjere, iz dana u dan, trebali bismo postajati sve svjesniji poziva i poslanja koje smo sakramentom krštenja primili. Sakrament je to kojim postajemo dio Božjega naroda, dio Crkve, dio župne zajednice. U godini koja je pred nama želimo sebe promatrati upravo kao one koji pripadaju zajednici krštenika. Želimo sebe promatrati kao one koji zajednici pripadaju ne samo formalno, već živo, zauzeto, aktivno i uključeno. Želimo sebe promatrati kao one koji, preuzimajući svoj dio odgovornosti, vode brigu o zajednici kojoj pripadaju i u koju ih je Bog pozvao.

 

Svjedoci smo kako se u životima ne samo nas pojedinaca nego i naših župnih zajednica suočavamo s cijelim nizom problema, poteškoća, ponekad i nejasnoća te nerazumijevanja. Napredovat ćemo jedino ako ostanemo vjerni svojemu krsnom pozivu otkrivajući duboku ljepotu ovoga jedinstvenog sakramenta. Naše će zajednice uistinu ići naprijed samo ako uložimo maksimalni trud i napor u otkrivanje župne zajednice kao zajednice krštenika vodeći se pritom jasnom preporukom sv. Pavla: Složni budite (Fil 2,2).

 

Nažalost, često u svakodnevnim životima naših zajednica nedostaje upravo sloge. Nerijetko se događa da određene skupine unutar zajednice, vukući svaka na svoju stranu, stvaraju nepotrebne i jalove podjele. Iskoristimo svi zajedno vrijeme koje nam Bog daruje za izgradnju istinskoga zajedništva. Budimo uistinu složni.

 

Tijekom sljedeće godine u svojemu pastoralnom trudu i zauzimanju vodimo računa o činjenici da upravo sakrament krštenja dotiče ključne i najdublje trenutke i događaje našega života: rođenje, odrastanje, zaljubljivanje, hrabrost predanja drugomu, potragu za smislom, suočavanje s promašajima i patnjama te na kraju smrt. Promatranje ovog sakramenta, ukoliko sebi posvijestimo važnost pripadnosti zajednici krštenika, novim će svjetlom obasjati sve naše nade i najdublje želje.

 

S poštovanjem uz blagoslov u Gospodinu vaš

Mate, biskup