Dubrovačka Biskupija

Svečana večernja uoči Svetoga Vlaha

 

Svečanu večernju uz izložene moći sv. Vlaha u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je 2. veljače dubrovački biskup Mate Uzinić uz suslavlje biskupa pristiglih na Festu sv. Vlaha, kanonika Stolnog kaptola, ostalih svećenika i redovnika.

 

Prigodni nagovor održao je propovjednik trodnevlja o. Stipo Balotinac. Nakon molitve održan je koncert duhovne glazbe. Balotinac potaknuo je vjernike da zamole zagovor svetoga Vlaha i da zažele „da nas Bog tako oblikuje da sve što zaželimo, govorimo ili radimo bude čisto i bez grijeha“. Potaknuo je vjernike da se bez rezerve stave u službu Bogu, da svaka njihova misao, svaka izgovorena riječ i svako djelo proslavlja samog Boga. Pozvao je okupljene da se zamisle u svom najboljem obliku i da se za to mole Bogu. U toj svojoj molitvi, rekao je o. Balotinac, zagledajmo se u dar s neba, sveca i mučenika kojemu se već neprekidno 1047 godina priređuje Festa i kojemu se narod utječe u svojim potrebama. Pozvao je vjernike da se ugledaju u svetoga Vlaha prvo kao liječnika, koji je pomagao ljudima i postao obljubljen u svome gradu, zatim kao biskupa i mučenika. Bog je od svetoga Vlaha želio ne samo da spašava ljudsko tijelo nego da spašava duše i liječi ljudske slabosti. Veličinu svoje vjere svetac je potvrdio u svojem mučeništvu. Balotinac podsjetio je na to da „gdje se god osvrnemo po Gradu možemo vidjeti kipove svetoga Vlaha“. Sedamnaest kipova resi grad i gradske zidine i na svakom od njih svetac drži grad u svojoj ruci. On ne samo da štiti grad i njegove stanovnike već štoviše prikazuje ih Bogu jer jedini ga on može štititi i braniti, ustvrdio je o. Balotinac.

 

Osvrnuo se i na to da je potrebno slušati i riječi sv. Vlaha. U otvorenosti nadahnuću Duha Svetoga možemo zamišljati što bi nam sveti Vlaho mogao reći i što bi bila njegova poruka. Propovjednik je naglasio kako vjeruje „da bi nam danas sv. Vlaho progovorio o odgovornosti, o prihvaćanju odgovornosti, i kao vjernici i kao osobe“. Sigurno bi nas potaknuo da prihvatimo odgovornost za život, poštenje, slobodu, domovinu, kazao je.

 

Propovjednik je rekao „da bi nam sv. Vlaho sigurno govorio i o služenju, služenje dušama kao milosrđu“. Sveti Vlaho bi sigurno govorio i o žrtvi svima onima koji su u braku i duhovnim osobama i onima u javnim službama, rekao je o. Balotinac. Zamolio je svetoga Vlaha „da bdije nad svima nama da ustrajemo u dobrim odlukama da bismo uistinu bili onakvi kakve nas želi, zdrave, zdrave od bolesti grla i svakoga drugoga zla“.

 

Biskup Uzinić je na kraju zahvalio svima, propovjedniku, zborovima, redovnicama, festanjulima, hodočasnicima. Rekao je da mu je drago „da naš sv. Vlaho nastavlja privlačiti“. Posebno je pozdravio biskupe koji svojom nazočnošću čine to slavlje svečanijim.

 

Dubrovački biskup uručio je prigodni poklon, kip sv. Vlaha hvarskom biskupu Petru Paliću kao znak biskupijskog oproštaja od njega i pri tome mu je zahvalio što se odazvao da predvodi slavlje Feste svetoga Vlaha.

 

Na svečanoj večernjoj sudjelovali su biskupi pristigli na Festu: predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK Petar Palić, šibenski biskup Tomislav Rogić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, križevački biskup Nikola Kekić i vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar.

 

Pjevanje psalama predvodili su zborovi iz dubrovačke i šibenske katedrale pod vodstvom Maje Marušić i Jelene Mikulandra.

 

Na slavlju su bili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve s episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim vladikom Dimitrijom Rađenovićem.

 

Jelica Gjenero