Dubrovačka Biskupija

Sastanak klanjatelja ususret početku Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku

 

U petak, 8. veljače u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku održan je generalni susret koordinatora i klanjatelja Trajnog euharistijskog klanjanja koje ima započeti u ponedjeljak, 11. veljače u crkvi sv. Josipa u Dubrovniku.

 

Susretu je nazočio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je došao pozdraviti i ohrabriti klanjatelje i dati im blagoslov. U svom obraćanju klanjateljima i klanjateljicama dubrovački biskup je poželio da ih sve sveti Vlaho pratiti svojim moćnim zagovorom. Našalio se rekavši kako se nada da sv. Vlaho, u čijem tjednu slavlja se biskupija nalazi, neće biti ljubomoran jer će vjernici sada više dolaziti u ovu crkvu. Uz dva crkvena središta Grada, crkvu sv. Vlaha i katedralu, ovo sada postaje treće središte gdje će biti Isus trajno prisutan. Zahvalio je svima koji su se angažirali u ovom projektu posebice br. Draženu Mariji Vargaševiću koji se zauzeo oko projekta i p. Justu Lofeudu koji je došao u Dubrovnik i podijeli sa svima način kako se to može ostvariti.

 

Zamolio je klanjatelje da uz osobne molitve za svoje potrebe, obitelj i prijatelje ne zaborave uključiti i molitvu za svijet i vrijeme u kojem živimo, koji pripadaju nama i zato moramo na njega moliti.

 

Pozvao ih je da u svoje molitve pred Presvetim uključe molitvu za papu i cijelu Katoličku Crkvu, za domovinu i njezine potreba, cijelu županiju i grad, za cijelu Dubrovačku biskupiju, vjernike, za nova duhovna zvanja, za svećenike da budu svećenici u skladu s Gospodinovim pozivom i vašim ispravnim očekivanjima.

 

Preporučio je u molitve obitelji, mlade i stare, nerođene kao i one koje su pri kraju života, zatim sve pokojne kao i duše u čistilištu. Te za žive potrebne molitve, te i njega samoga i njegovu službu.

 

Sastanak su vodili p. Justo Lofeudo, misionar Presvete Euharistije, brat Dražen Marija Vargašević koji je stupio u kontakt s paterom Justom i pozvao ga da prenese svoja iskustva vjernicima u Dubrovniku i Nada Burum, generalna koordinatorica Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku.

 

P. Justo je također zahvalio svima, posebice na milosti koju im je Gospodin dao jer blagodati koje osobe primaju za sebe, kao i za prijatelje, za Grad su nemjerljive u odnosu na ono što se ulaže. „To vam kažem iz iskustva. Trajno euharistijsko klanjanje je kao jedna razdjelnica. Postoji vrijeme prije i poslije toga. Vidjet ćete da zahvaljujući vašem pristanku ljudi koji nisu ni znali za to, doći će u kapelicu“, kazao je p. Justo te posebice zahvalio svećenicima koji su prihvatili TEK.

 

Objasnio je okupljenim klanjateljima i klanjateljicama organizaciju i upoznao ih s osobama koje su zadužene za koordinaciju. Svrha je da Isus u euharistiji nikad ne ostane sam, naglasio je te objasnio neka osnovna pravila oko njihovog sata klanjanja poput dolaska na vrijeme, čuvanja šutnje pred Presvetim i sl.

 

Na skupu se okupilo preko 250 klanjatelja. Cilj sastanka bio je da se klanjateljima podijele upute, posebno poziv na klanjanje u tišini, jer u tišini srca Bog nadahnjuje i tako ljudima govori. Tišina omogućava poštovanje prema intimnom razgovoru i molitvi drugih. Poziv je to provesti svoju svetu uru klanjanja sjećajući se da je osoba stalno da u prisutnosti Gospodina i Spasitelja.

 

Sat kojega klanjatelj provodi sa Gospodinom ne mjeri se u minutama nego u milostima, blagoslovima, zaštiti, plodovima, većom prisnošću i spoznajom Boga. Taj sat vremena njemu posvećen, Gospodin blagoslivlje i umnaža u bezbrojne blagodati, taj sat koji se daruje Gospodinu ima važnost vječnosti, to je "tvoja sveta ura", rečeno je, uz ostalo, na sastanku.

 

TEK Dubrovnik