Dubrovačka Biskupija

Zadnjeg dana Feste skauti Zdruga sv. Vlaha dali svoja obećanja

Uz relikvije bl. Alojzija Stepinca koje su bile izložene vjernicima na štovanje, dubrovački skauti Zdruga sv. Vlaha pod svečanom misom koju je predvodio mons. Mate Uzinić u dubrovačkoj katedrali 10. veljače, slavili su najvažniji događaj u godini za svakog skauta. Oko 135 skauta se okupilo kako bi dali svoja skautska obećanja, neki po prvi put, a neki obnovili.

 

Skauti Odreda sv. Benedikta iz župe sv. Andrije i Katedrale, Odred sv. Mihajla iz Lapada, Odred Gospe od Obrane iz Mandaljene i Odred Salvator mundi iz Orašca i Zatona su u pratnji svojih župnika, roditelja, prijatelja i obitelji svečano prisegnuli na vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

 

U uvodnom dijelu homilije biskup je zahvalio svima koji su prepoznali vrijednost plodnog skautskog pokreta te se stavili na raspolaganje kroz brigu za najosjetljiviju skupinu, „našu djecu, što od svih nas traži odgovornost“ te sve prisutne, a na poseban način skaute i skautkinje preporučio pod zagovor sv. Vlaha kako bi spremno živjeli pozive na koje su Božjom milošću i odgovorili.

 

,,Odsada ćeš ljude loviti"

 

U nastavku propovijedi biskup je govorio o simbolici Petrove lađe koja predstavlja Katoličku Crkvu i simbolici mora koji za biblijskog čovjeka znači sile tame, sile zla, ,,... čovjekove strasti, sve ono što čovjeka čini mrtvim, što mu ne da živjeti, što mu ne da biti slobodan, što mu ne da ljubiti.'' Stavio je u središte Petrovog poslanja upravo Isusove riječi: "Odsada ćeš ljude loviti", naglašavajući da te iste riječi trebaju biti i središte života i poziva svih kršćana, kako bi u suradnji s Božjom milošću, svi mogli ostvariti čudesan ribolov ,,koji nije čudesan zbog ljudskog umijeća, nego baš zbog toga što su povjerovali Isusu.''

 

Osvrćući se na liturgijska čitanja, biskup je na poseban način istaknuo tri različita poziva koji su na svoj način i u svojim okolnostima uvijek poziv loviti ljude, a sva trojica pozvanih se osjećaju nesposobnima i nedostojnima poziva. Tako Izaija kaže: ,,Čovjek sam nečistih usana.'' Pavao kaže da se on osjeća kao nedonošče pred veličinom poziva, dok Petar kaže: ,,Odlazi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!'' Biskup je, nadalje, objasnio da sva tri primjera poziva u sebi daju Gospodinu da on djeluje u životima pozvanih iako se oni osjećaju nedostojnima zbog vlastitih zarobljenosti, što, zapravo, vodi do zaključka da Isus ozdravlja i poziva odgovoriti mu ne zbog sposobnosti pojedinca nego da on pojedinca osposobljava, što je biskup istaknuo riječima: ,,Nismo mi ti koji svojim sposobnostima omogućujemo loviti ljude, nego vjera u Isusovu riječ i slušanje onog o čemu Isus govori.''

 

Bl. Alojzije je slušao Gospodina i pouzdavao se u njega

 

Biskup se osvrnuo na još jedan poziv čovjeka koji se, također, osjećao malenim, ali je bio ,,uvijek spreman slušati sve ono i samo ono što Isus govori'', a to je poziv blaženog Alojzija Stepinca, ,,čiji je život u vrlo teškim povijesnim okolnostima totalitarnih sustava - fašizma, nacizma i komunizma - bio plodonosan'' upravo zbog toga što se nije pouzdavao u sebe, nego, kako kaže njegovo geslo: ,, U Tebe se, Gospodine, uzdam!'' Dubrovački biskup je istaknuo da ga upravo zbog toga slavimo kao mučenika Katoličke Crkve kojega želimo prepoznati kao zagovornika, ,,ali i, još važnije, kao uzor na odgovaranje na Gospodinov poziv i Gospodinovo poslanje.'' Dotaknuo se životnih okolnosti i vremena u kojima su živjeli Izaija, Petar, Pavao, Stepinac ističući da su živjeli svoja poslanja svojstveno tom vremenu, „ali podsjećajući nas i na naše poslanje u vremenu u kojem mi živimo.“

 

,,Živimo u vremenu pluralnog društva, u vremenu sekularizacije koja, prije svega, znači odvojenost onog vjerskog, crkvenog, od onog svjetovnog, političkog. Mi živimo u demokratskom društvu i želimo li na pravi način vršiti ono Isusovo poslanje biti ribari ljudi u takvom sustavu, moramo poštivati logiku tog i takvog sustava i to onda znači da naš odgovor na poslanje koje nam daje Gospodin nije i ne može biti na način Alojzija Stepinca i njegovog vremena, nego da moramo promišljati kao kršćani, kao vjernici, kako u svom vremenu, s izazovima koji su stavljeni pred nas trebamo i moramo vršiti to poslanje, a Isus nam svojim primjerom pokazuje kako to činiti.''

 

Zatim je pozvao skaute i skautkinje da svoje obećanje žive nasljedujući Isusa i na ulicama, i u školi, i doma, kao i sve vjernike da ne budu vjernici samo imenom, nego i u svojim životnim izborima, na poslu i u obitelji. Spomenuo je i Svjetski dan braka koji se taj dan slavio, kao i Tjedan života i braka koji će se održavati u Dubrovačkoj biskupiji. Potaknuo je sve da se trude nasljedovati Isusov sustav vrijednosti i usvajaju njegovu logiku kako bi njihovo poslanje bilo plodonosno.

 

Vjernost Bogu, Crkvi i Domovini

 

Nakon pričesne pjesme, dok su se skauti u svojim uniformama redali ispred oltara, duhovnik skauta don Marin Lučić je pozdravio prisutne župnike skautskih odreda, zahvalio na njihovom angažmanu, kao i generalnom vikaru don Hrvoju Katušiću i biskupu Uziniću te naglasio kako su skauti dan prije svečane prisege imali duhovnu obnovu te da su spremni odazvati se i živjeti svoj poziv.

 

Svi skauti su tada podigli svoju desnu ruku, u razini ramena, s tri prsta gore, što označava vjeru u Trojedinog Boga, i s palcem prebačenim preko malog prsta, što označava kako veliki čuvaju male. Obred obećanja je predvodila predsjednica Zdruga starješina Vanda Kljunak, a maloljetni skauti su složno ponavljali: ,,Obećajem da ću poštovati Božje zakone i ljubiti svoju Katoličku Crkvu. Obećajem da ću ispunjavati zakone skauta i svaki dan učiniti nešto dobro. Obećajem da ću voljeti, čuvati i upoznavati svoju domovinu Hrvatsku.'' Nakon toga su punoljetni skauti na isti način ponovili prisegu, a umjesto obećajem, govorili prisežem.

 

Biskup Mate Uzinić je prigodnim riječima ukazao na svoju iskrenu radost, čestitao im te ih sve stavio pod zagovor Majke Marije i njihovog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha izražavajući nadu da će dostojno vršiti svoje poslanje. Želeći posvjedočiti kako svim srcem žele slaviti Isusa, skauti su zapjevali i prigodnu, svima dobro poznatu, pjesmu „Mi želimo uzdić' Isusa“ u čemu su im se pridružili i svi prisutni vjernici.

 

Slavica Kutnjak

Fotografije: Zdrug sv. Vlaha