Dubrovačka Biskupija

Postavljeno svih 12 vitraja u novoj crkvi sv. Antuna u Korčuli

 

U novoj crkvi sv. Antuna u Korčuli posvećenoj u srpnju prošle godine ovih dana postavljen je posljednji od dvanaest vitraja.  U novoizgrađenoj crkvi u glavnoj lađi nalazi se 12 velikih prozora  u koje  su ugrađeni vitraji koji prikazuju  hrvatske svece i blaženike.  Na vitrajima su prikazani:   bl. Marija Propetog Petković,  bl. Miroslav Bulešić, sv. Nikola Tavelić, bl. Augustin Kažotić, bl. Drinske mučenice, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Ivan Merz, bl. Gracija Kotorski, sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac kao i  sv. Ivan Pavao II.  koji je bio osvjedočeni prijatelj hrvatskog naroda i koji je 2003. godine  u Dubrovniku proglasio prvu hrvatsku blaženicu.

 

Autor likovnog rješenja  vitraja je  Robert Mijalić,  akademski slikar iz Rijeke, a vitraji su izrađeni u radionici  „Staklograd" vlasnika Pera Oršolića iz Tolise.  Vitraje su  financirali  pojedinci i obitelji  župe sv. Marka kao i oni izvan župe a koji su vezani uz župu.

 

Napominjemo da se u samom prezbiteriju crkve nalaze još dva manja prozora koji će, prema riječima župnika don Frana Kuraje, također biti oslikani u vitraje. Na jednom će biti prikazan  sv. Petar kojeg  Isus spašava od utapanja u moru,  a drugi će prikazivati  ukazanje uskrslog Krista učenicima na putu za  Emaus.

 

Đuro Čehovski