Dubrovačka Biskupija

Ciklus kateheza za odrasle u korizmi: "Župna zajednica - zajednica krštenika"

I ove korizme u većim župama Dubrovačke biskupije održavat će se kateheze za odrasle pod zajedničkim nazivom „Župna zajednica – zajednica krštenika“, koje je priredilo Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije u suradnji s vjeroučiteljima.

 

Ovi susreti namijenjeni su u prvom redu onima koji su aktivnije uključeni u život župne zajednice, članovima župnih vijeća, župnih caritasa, zborova, obiteljskih, molitvenih i drugih zajednica, koje u našim župama okupljaju odrasle vjernike poput bratstva i bratovština. Također su namijenjene i roditeljima one djece koja su tijekom pastoralne godine uključena u župnu katehezu.

 

“Danas se uviđa da je kod mnogih odraslih, posebice roditelja, poznavanje vjere često minimalno, a njezino prakticiranje svedeno na ustaljene, katkad i beznačajne, običaje obilježene infantilnom religioznošću. Kateheza odraslih je u prvom redu potrebna radi toga da se ostvari prijelaz s vjere koja se oslanja na društvenu tradiciju, koliko god da je ona važna, na osobnu i zrelu vjeru, obrazloženu i svjedočku.” (HBK, Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11) – kateheza i rast u vjeri u današnji okolnostima, KS, Zagreb 2018. str. 84).

 

Vrijeme i mjesto održavanja kateheza organiziraju župe prema svojim procjenama.