Dubrovačka Biskupija

Generalni vikar na Pepelnicu u katedrali: Neka nam pokora i dobra djela u korizmi pomognu shvatiti čiji smo i čiji želimo biti

U srijedu na Pepelnicu 6. ožujka u dubrovačkoj katedrali večernju misu predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Pepelnicom ili Čistom srijedom započelo je korizmeno vrijeme. Kao znak vremena pojačane pokore, molitve i dobrih djela te želje za obraćenjem vjernici su na misi pristupili obredu pepeljenja.

 

Na početku propovijedi generalni vikar je naglasio kako će vjernici simboličnim pepeljenjem na misi na Pepelnicu započeti svoj korizmeni hod. Svatko tko je došao na misu došao je na poseban način. Svatko od vjernika se nalazi u različitom trenutku života i svatko je opterećen različitim brigama, rekao je. A iako smo različiti u svojim tegobama i brigama misa nas sve okuplja u jednu zajednicu.

 

Crkva kroz liturgijsku godinu daje poruku za svako vrijeme. To je najbolje izraženo u tom simboličnom obliku pepeljenja. Pepeo je nešto što samo po sebi govori, pepeo je ono što ostane kad se vatra ugasi. To potiče na promišljanje kamo to naš život ide. Naš život je poput vatre i doći će trenutak kada će naš život na ovoj zemlji u potpunosti izgorjeti i ostat će samo pepeo, kazao je propovjednik. Bog nas poziva da podignemo pogled sa svakodnevnih briga i upitamo se zašto živimo, što je ono što je bitno, što je ono za što svaki čovjek izgara.

 

Korizma je vrijeme kada zastanemo, to je vrijeme promišljanja kada se pitamo kako se najbolje pripremiti za vazmeno trodnevlje, nastavio je generalni vikar. Potrebno se ponovno upitati jesam li ja Isusov učenik i što to znači u mome životu. Isus nas upozorava što to znači ne biti Isusov učenik. Uči nas da i kada činimo dobro, i kada molimo i postimo da to činimo u skrovitosti slaveći Boga, a ne da bi se pokazali pred ljudima.

 

Vikar Katušić je istaknuo da nam je ovaj život darovan da bismo ga na nešto potrošili. Zato je važno da ono što činimo činimo iz dubine srca jer je to naše opredjeljenje da budemo poput Gospodina. Korizma nas priprema i na pobožnost križnog puta, podsjetio je. Na pobožnosti križnog puta u središtu stoji križ. Križ ne simbolizira patnju i ne potiče nas da razmišljamo koliko je Gospodin patio radi nas, on nije simbol tuge i patnje nego simbol ljubavi. Simbol Božje ljubavi koja kaže svakom čovjeku da ga Bog toliko ljubi da je, kada su ga odlučili razapeti, ustrajao je u svojoj ljubavi.

 

Propovjednik je na kraju potaknuo sve vjernike da se usredotoče na ono što je bitno a za vjernike je to ono što je vječno i ono koliko ljube. „Neka nam sva naša dobra djela i pokora pomognu da shvatimo čiji smo i čiji želimo biti“, zaključio je propovjednik.

 

Misu su suslavili katedralni župnik don Stanko Lasić, ispovjednik don Ivan Penava a služio je i đakon don Tomislav Sikavica. Pjevanjem mise i korizmenih pjesama katedralni zbor pod vodstvom Maje Marušić je pridonio korizmenom ozračju u dubrovačkoj katedrali.   

                                                                   

Jelica Gjenero