Dubrovačka Biskupija

Blato, 24. i 25. 3. - Proslava 100. obljetnice začetka Družbe Kćeri Milosrđa

 

Sestre Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje proslavljaju 100. obljetnicu začetka Družbe. Središnja proslava bit će 24. i 25. ožujka u Blatu na Korčuli, rodnom mjestu utemeljiteljice bl. Marije Propetog Petković u kojem se sada nalazi i njezino svetište. 

 

Budući da su nakon završetka Prvoga svjetskoga rata talijanske sestre Službenice Milosrđa napustile svoj Zavod i mjesto Blato, tadašnji dubrovački biskup mons. Josip Marčelić je zamolio Mariju da sa svojim kolegicama koje su bile spremne slijediti put služenja siromašnoj i ostavljenoj djeci, useli u napušteni Zavod i u njemu nastavi voditi pučku kuhinju u kojoj je ona već i prije surađivala. Tako je na Blagovijest, 25. ožujka 1919. godine, Marija s pet djevojaka iz Blata i Vela Luke, pod mudrim vodstvom biskupa Marčelića, započela put koji je vodio utemeljenju nove redovničke Družbe u Blatu, što se i ostvarilo 4. listopada 1920. godine.

 

Proslava počinje u nedjelju, 24. ožujka u 18 sati euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Nakon toga u 19.15 sati u Domu kulture upriličit će se promocija slikovnice i bojanke „Miloj djeci“.

 

U samostanskoj kapeli Krista Kralja u 21.30 počet će cjelonoćno euharistijsko klanjanje u kojem će se zahvaljivati za dar Družbe. U molitvi pred Presvetim do pola noći izmjenjivat će se članovi velikog župnog zbora, članice Trećeg reda sv. Franje, grupa molitelja „Bl. Mariji Propetog“ i članovi Shoenstatskog pokreta, bratimi bratovština Svih svetih i Svete Vincence te članovi Neokatekumenskog puta. Nakon ponoći u molitvi će se izmjenjivati redovnice ove Družbe, a klanjanje će završiti euharistijskim slavljem u 7 sati ujutro.

 

„Pozivamo župljane i goste da pred Presvetim zahvaljujemo Gospodinu za dar Družbe i sve milosti koje smo po njoj zadobili i da molimo za daljnji hod tog Božjeg djela“, pozivaju sestre Kćeri Milosrđa.