Dubrovačka Biskupija

Don Tomislav Sikavica predvodio drugi dio korizmene duhovne obnove u katedrali

Tjedan korizmene duhovne obnove, koji je trajao od 8. travnja do 13. travnja, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike je završio poticajnim mislima đakona don Tomislava Sikavice.

 

U završnoj večeri obnove, u subotu, 13. travnja sudjelovali su članovi Bratstva festanjula sa svojim obiteljima i okupljeni vjernici. Liturgijsko pjevanje je predvodila Vokalna grupa Gospe od Porata.

 

Imati nadu protiv svake nade

 

Propovjednik se osvrnuo na čitanje iz Knjige proroka Ezekiela koji ohrabruje narod potičući ga na vjeru u Boga koji ljubi, voli i želi dobro svom narodu koji, nažalost, nikad kroz povijest nije prepoznao tu Božju namjeru jer se suobličio svijetu koji Boga nije upoznao.

 

mKraj 01

,,Danas, u predvečerje Cvjetnice, s vama, dubrovačkim festanjulima, s vašim obiteljima, došli smo razmisliti o svojoj korizmi…“, dodao je voditelj podsjećajući prisutne na primicanje Velikom tjednu pitajući sebe, ali i okupljene što činiti kada ,,znamo po našim životnim iskustvima da neke stvari ne mogu i neće završiti dobro.“ Pravi odgovor daje apostol Pavao riječima: ,,Imati nadu protiv svake nade“, čime je voditelj obrazložio da je Bog taj koji ostaje vjeran do kraja i koji sve okreće na dobro. Naglasio je kako čovjek uvijek pravi planove. To su obično plan A i plan B u slučaju da se ne ostvari plan A. U svom planu A Isus je znao da ide na križ, ali i dalje ohrabruje učenike jer ima i plan B o kojem im je, također, govorio, ali ga oni, zauzeti dnevnim događanjima, nisu čuli.

 

Božja pedagogija

 

Propovjednik je istaknuo da je najlakši primjer za shvaćanje Božje pedagogije upravo roditeljska briga i skrb o djeci koju roditelji i poznaju i opominju, puštaju da uče na svojim greškama nadajući se da će biti bolje ,,iako u dubini znamo da ih čeka slična briga kao što su naše.“ Unatoč tome, potrebno je činiti što je i Isus činio - svjedočiti svoje pouzdanje u Boga.

 

m

Potrebno je prenijeti im vjeru, da se nikad ne osjete ostavljeni kao što je Isus čak i na križu znao da nije sam, osjećao je ljubav Očevu i zato smiren izdržao i dočekao uskrsnuće. Otac nebeski poznaje sve ljudske neuspjehe i krize, tješi i ohrabruje, a u isto vrijeme zna da je sve na njemu samom.

 

Isusov i Očev plan

 

,,Za tjedan dana slavit ćemo naš najveći blagdan – Uskrs. To je trenutak kada nam Isus objavljuje svoj i Očev plan A: Muka – Smrt – Uskrsnuće. U plan A Bog je ugradio i plan B jer zna da s nama može teško računati, ali opet računa na nas dajući nam neprestano novu priliku, ugrađuje svoj primjer žrtve – svoje ljubavi, dajući nam priliku da ga nasljedujemo. Kada te istine shvatimo, pogled na križ se mijenja: križ i muka su obasjani nadom, uskrsnim svjetlom. Ako tu nadu donosimo našim bližnjima, svojim obiteljima i zajednicama, ostvarili smo smisao korizmene obnove i uistinu smo spremni slaviti Boga i tako u zajedništvu i ljubavi proslaviti ovaj sveti tjedan“, riječi su kojima je đakon Sikavica zaključio tjedan korizmene duhovne obnove ostavljajući pojedincu i zajednici poticaj na daljnju pripravu za Uskrs.

 

mKraj 05

 

Bogati program tjedna duhovne obnove u katedrali

 

Bogati program korizmene duhovne obnove koju je od ponedjeljka do četvrtka predvodio fra Ivan Bradarić, rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, započinjao je u večernjim satima krunicom, zatim nagovorom pojedinim skupinama: nastavnicima Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića i Umjetničke škole Luke Sorkočevića, članovima duhovnih pokreta i molitvenih zajednica, članovima Bratstva Presvetog Sakramenta, članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća i djelatnicima Grada i Dubrovačko-neretvanske županije, nagovorom roditeljima prvopričesnika i krizmanika gdje su sudjelovali i djelatnici komunalne tvrtke Čistoća. U središtu obnove je bilo misno slavlje, a liturgijsko pjevanje su predvodili: slavljenička služba molitvene zajednice Effatha, Katedralni zbor, Zbor Libertas, Zbor Marija. U sklopu tjedna duhovne obnove upriličen je i susret rektora Bradarića s djelatnicima Socijalne skrbi i susret s učenicima Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

 

mKraj 05a

 

Završne dane, petak i subotu, voditelj obnove je bio dubrovački đakon don Tomislav Sikavica. U petak je obnova započela križnim putem u kojem su sudjelovali nastavnici Osnovne škole Marina Getaldića, dok je liturgijsko pjevanje predvodila klapa Amfora, a nakon misnog slavlja prisutni su uživali u nastupu Mješovitog zbora Umjetničke škole Luke Sorkočevića. U subotu je duhovna obnova započela krunicom, u misnom slavlju su sudjelovali članovi Bratstva festanjula s obiteljima dok je liturgijsko pjevanje predvodila Vokalna grupa Gospe od Porata. Time je službeno zaključen i bogati program korizmene duhovne obnove.

 

mKraj 07

 

Slavica Kutnjak