Ispiši ovu stranicu

Generalni vikar poručio mladima: Pred Bogom možete biti bez maski!

  • Četvrtak, 09. svibnja 2019 09:19

Maturanti dubrovačkih srednjih škola  i sudionici Katoličke malonogometne lige dekanata Dubrovnik 1 i Dubrovnik 2 slavili su misu u crkvi sv. Vlaha u srijedu 8. svibnja. Misu je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

 

U propovijedi generalni vikar Katušić je podsjetio kako je ljudima važno kako će se pred drugima predstaviti, te često zbog toga stavljaju na sebe mnoge maske, kako bi ispunili tuđa, ali i svoja očekivanja. Maturante je podsjetio da su vjerojatno i oni imali određena očekivanja od škola i razreda, a onda i sebe samih, zbog čega su također morali imati maske. To je povezao s evanđeoskim ulomkom u kojem Isus dolazi kod Marije i Marte, te Marti kaže da brine za mnogo, a samo jedno je bitno. Zatim se upitao što je to bitno, koji je to najbolji dio, a odgovor je pronašao u biblijskom tekstu u kojem Isus kaže: „Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti" (Iv 6, 37).

 

Propovjednik je kazao mladima da se Isus time obraća svojim apostolima ali i svim ljudima danas, da poručuje svakom čovjeku, koliko god grešan bio, koliko god licemjeran, slab, što god mu se dogodilo, ako dođe k njemu, neće ga izbaciti, nego će imati otvorena vrata za njega. Kazao je da bi volio da im to uđe u srce, da bez obzira koliko bili bombardirani raznim očekivanjima, od različitih ljudi, institucija, prijatelja, sebe samih, da znaju da postoji jedno mjesto, da postoji jedan Gospodin pred kim mogu biti svoji, potpuno slobodni, opušteni, bez ikakve maske. Potaknuo je mlade da na tom pogledu grade svoj odnos prema Bogu.

 

Misno slavlje pjesmom je animirao zbor mladih Speramus.

 

Šime Zupčić 

mMaturanti 01

mMaturanti 02

mMaturanti 03

mMaturanti 04

mMaturanti 05

mMaturanti 06

mMaturanti 08

mMaturanti 07