Ispiši ovu stranicu

Nagrada Županije postumno dodijeljena glazbeniku dr. fra Bernardinu Sokolu

  • Petak, 10. svibnja 2019 13:10

 

Na svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije održanoj uz Dan županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, njezinog nebeskog zaštitnika, u Kazalištu Marina Družića u Dubrovniku u petak, 10. svibnja uručene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i skupinama.

 

Priznanje za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju postumno je dobio glazbenik dr. fra Bernardin Sokol. Nagradu su na svečanoj sjednici gvardijanu franjevačkog samostana Male braće fra Veselku Grubišiću predali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednica županijske skupštine Vilma Kosović.

 

Fra Bernardin Sokol rođen je 1888. godine u Kaštel Sućurcu. Zaređen je za svećenika 1912. godine. Bogato obrazovanje i titulu doktora znanosti stekao je studirajući glazbu, crkveno pravo, teologiju i liturgijski pastoral u Beču i Rimu. Kao profesor predavao je u Dubrovniku i Zagrebu, a živio na otoku Badiji.

 

Objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu, Glazbene monologe pod nazivom „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka“. Objavio je i jedanaest Angelusa i još za života uvršten je u neke strane glazbene leksikone.

 

U raljama Drugog svjetskog rata mučki je ubijen bez ikakve optužnice i suđenja. Iza njega je ostao vrijedan znanstveni opus, stoji u obrazloženju nagrade.

 

Dr. fra Bernardin Sokol (1888. – 1944.) županijsko priznanje dobio je postumno uz 75. obljetnicu smrti.

 

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije ove godine nagrade i priznanja u različitim kategorijama dodijelila je glazbenoj umjetnici Meri Cetinić (za životno djelo), flautistici Đivi Kušelj, Nogometnom klubu „GOŠK-Dubrovnik 1919.“, Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, Narodnoj glazbi Ston, Kulturnoj udruzi ”Ivo Lozica”, Narodnoj glazbi Blato te Ratku Krstičeviću, predsjedniku Matice Hrvatske iz Metkovića. Riječi zahvale uime svih nagrađenih uputila je glazbena umjetnica Meri Cetinić.

 

Angelina Tadić

 

mZupanija 01

mZupanija 03

mZupanija 04

mZupanija 05

Priznanje