Ispiši ovu stranicu

Sakrament potvrde primili mladi u Korčuli, Orebiću i nekim drugim župama

  • Utorak, 14. svibnja 2019 09:45

 

Mladi vjernici u župama Očišćenja Marijina u Smokvici, sv. Marka u Korčuli i Pomoćnice kršćana u Orebiću u nedjelju, 12. svibnja primili su sakrament potvrde po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Sakrament potvrde u subotu, 11. svibnja primili su i mladi vjernici u župama sv. Nikole u Čilipima i sv. Josipa u Vela Luci. Donosimo pristigle vijesti iz Korčule i Orebića.

 

Krizma u Korčuli

 

Četvrta vazmena nedjelja, Nedjelja Dobrog Pastira  posebno je svečano proslavljena misnim slavljem u župi sv. Marka u Korčuli. Na misnom slavlju sakrament potvrde mladim kandidatima podijelio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Sakrament je primilo dvadesetpetero mladih iz ove župe.

 

Uz biskupa na misi su koncelebrirali župnik  don Frano Kuraja  i dominikanac fr. Marko Bobaš. Mladi krizmanici aktivno su se uključili u misno slavlje čitanjem, pjevanjem psalma i pjevanjem u Zboru mladih župe sv. Marka. U ime krizmanika  biskupa i sve prisutne na početku slavlja  je pozdravio Andrija  Botica, a  na kraju je u ime svih krizmanika  zahvalu uputio Vinko Radovanović.

 

Mladim krizmanicima i svim okupljenim vjernicima  biskup je u propovijedi osvijestio temeljnu istinu vjere da je Krist živ, da nije samo osoba koja je nekad živjela.

 

Krizmanike je potaknuo  na dublje poimanje i traženje Isusa ukazujući da promišljaju o Bogu koji je milostivi pastir stada svog koji ljubi svoje stado, da uvijek imaju na umu da je Isus kojeg traže  Isus koji nas ljubi, da je Isus naše spasenje i da je Isus živ.

 

Naglasio  je da otkrivaju svoj životni poziv tražeći da ispune Božju volju koju on ima sa svakom osobom, kako bi onda dali najbolje od sebe i služili u ljubavi kako u crkvenoj, župnoj zajednici tako i u onoj društvenoj.

 

Nena Seretinek/Župa sv. Marka Korčula

 

Krizma u Orebiću

 

Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, je u nedjelju, 12. svibnja na misi u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću, u zajedništvu sa župnikom don Markom Stanićem, upraviteljem franjevačkog samostana u Orebiću fra Šimunom Romićem i umirovljenim svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije don Ivom Božićem, podijelio dvadeset osmorici kandidata sakrament potvrde.

 

Vrijeme je bilo pravo proljetno: teška južina, kiša i vjetar. Zbog toga nije bilo uobičajenog ulaza u procesiji, nego su krizmanici i njihovi kumovi na rezerviranim mjestima, a članovi obitelji i ostali vjernici u klupama, dočekali početak slavlja. Misno slavlje je uzveličalo pjevanje župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić.

 

Biskupa je a početku misnog slavlja pozdravila krizmanica Nina Borić, a misna čitanja su imale Lana Stanišić, Karmen Šain, Magdalena Tolj i Blanka Tolj.

 

Biskup Uzinić je u svojoj homiliji govorio o trima istinama: kako nas Bog ljubi, kako nas Isus Krist spašava i kako je Isus Krist živ, a dao je krizmanicima i jednu preporuku: da se svaki dan mole Duhu Svetom, kako bi po njegovim darovima, koje po sakramentu potvrde primaju, mogli odgovoriti na sve izazove koji život stavlja i koji će stavljati pred njih.

 

Podjela sakramenta potvrde je bila na uobičajeni način. Svaki kandidat, praćen svojim kumom, naglas je izrekao svoje ime i bio od biskupa pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Uslijedila je molitva vjernika koju su čitali Daria Kurilj, Marko Grljušić, Kati Cibilić, Ivana Tolj, Emanuel Vlahović, Ivana Perkušić i Martin Bogoje.

 

Pozdrav i zahvalu o. biskupu na kraju mise uputio je župnik Stanić koji je poručio krizmanicima riječima M. Wiesera: “Htio bih da moj život bude nešto više, ali se ništa ne usuđujem staviti na kocku; htio bih uspjeh, ali bez zalaganja; htio bih plodove, ali bez sijanja; htio bih do izvora, ali bez uzvodnog plivanja; sanjam o novim obalama, ali brodovi odlaze bez mene… Samo sa Isusom mogu podići sidro, otrgnuti se od nepomične obale, zaploviti u nove širine, u novi život!“

 

U znak zahvale djelitelju sakramenta biskupu Uziniću su Nina Matošević i Luka Dežulović Tolj, kao dar krizmanika i njihovih obitelji, predali košaru sa različitim plodovima Božjeg blagoslova i rada marnih ruku.

 

Župa Pomoćnice kršćana Orebić

Fotografije: Boris Poluta

 

Korčula

 

korcula krizma 01

korcula krizma 03a

korcula krizma 02

korcula krizma 03

korcula krizma 04

 

Orebić

 

krizma orebic 01

krizma orebic 02

krizma orebic 03

krizma orebic 04

krizma orebic 05