Dubrovačka Biskupija

Klasična gimnazija proslavila Dan škole

Klasična gimnazija proslavila Dan škole

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti proslavila je u petak, 17.svibnja Dan škole.

 

Učenici, profesori, djelatnici škole kao i članovi obitelji okupili su se u crkvi sv. Ignacija gdje je održan prvi dio priredbe, potom je slijedila misa koju je predvodio generalni vikar don Hrvoje Katušić, a nakon mise program je nastavljen na školskom igralištu gdje je izveden igrokaz i prikazan film koji su osmislili učenici pod mentorstvom profesorice Mirjane Žeravice.

 

Učenice Anđela Prkačin i Ana Drapić su pozdravile sve prisutne i u uvodnom djelu se istaknule da se i ove godine svečano obilježava Dan škole u spomen na Ruđera Boškovića, poznatog znanstvenika po kojem škola nosi ime. Prvi dio priredbe je protekao u glazbenom izričaju a nastupili su: školska klapa koju vodi profesorica Mare Manjić, učenice Ana i Jelena koje su otpjevale jednu pjesmu te štićenici Centra za rehabilitaciju „Josipovac“ uz voditeljicu zbora Jelenu Đuraš Gleđ.

 

Klasičari su i ove godine sudjelovali u brojnim natjecanjima i smotrama te osvojili brojne nagrade. Njihova imena pročitana su na priredbi te su im uručene prigodne diplome.

 

U svom obraćanju svima prisutnima ravnatelj škole mr. sc. don Bernardo Pleše je zahvalio na dojmljivim muzičkim izvedbama tijekom priredbe i zaključio da tko pjeva dvostruko moli. Najavio je jedno malo iznenađenje za sve, dugogodišnjeg gosta i prijatelja škole dr. sc. Davora Pavunu. Zatim se osvrnuo na posjet ovogodišnjim maturantima i zadovoljstvu što je od njih čuo da je najvrijednije što su naučili kroz protekle četiri godine to da je na prvom mjestu odgoj a onda znanje. Potaknuo je sve prisutne da njeguju neprolazne vrijednosti kao što su domoljublje, obitelj i ljubav i na kraju je čestitao učenicima i mentorima na uspjehu i osvojenim mjestima.

 

Znanstvenik Pavuna je izrazio zadovoljstvo što je već dugi niz godina gost koji se redovno poziva na ovu svečanost. I on i njegovi kolege koji dođu kao gosti se dive svemu onom što vide, dive se i zbog Boškovića, zbog kreativnih izvedbi učenika i zbog vrijednosti koje škola njeguje i živi po njima.

 

U propovijedi na koncelebriranom misnom slavlju generalni vikar don Hrvoje Katušić je naglasio da živimo u vremenu u kojem su ispred nas stavljeni silni izazovi i to se odnosi i na učenike i na odrasle zrele ljude, te nas to ponekad čini tjeskobnima i osjećamo nelagodu pred izazovima. I kako život odmiče iznova nam daje nove obveze i nove izazove. Ali u isto vrijeme dok traje ta nervoza, gungula i pritisak postoji i jedna druga stvarnost a to je naš Gospodin. Gospodin danas u evanđelju, nastavio je propovjednik, poziva ljude da dođu u tu stvarnost. Neka se ne uznemiruje srce vaše, kaže Gospodin. On poručuje da možemo slobodno doći k njemu, bez opterećenja, sjesti do njegovih nogu i biti ono što jesmo. Isus da bi nam to dočarao koristi sliku stana, sobe. Slikovito kaže da u toj kući kamo nas nebeski Otac zove ima mnoštvo soba. Te sobe su, naravno, simbolika. One zapravo predstavljaju Božju veličinu i ljubav kojom prihvaća svakog čovjeka onakvog kakav jest. Ne traži od nas da svi budemo isti i ne pokušava nas staviti sve po istoj mjeri već svakome od nas prilazi osobno i svakome od nas pripravlja mjesto, ustvrdio je propovjednik te zaključio: Ljepota kršćanstva je u tome što Gospodin zna sve naše mane, slabosti i vrline i upravo nas takve voli jer smo njegovi.

 

Na misi su uz generalnog vikara koncelebrirali ravnatelj Pleše,rektor sjemeništa i duhovnik gimnazije don Marin Lučić te isusovac p. Pero Mijić-Barišić. A liturgijsko pjevanje animirao je zbor gimnazije uz pratnju učenice Jelene Vidojević.  

                                                              

Jelica Gjenero

Dan skole 01

Dan skole 02

Dan skole 03

Dan skole 04

Dan skole 05

Dan skole 07

Dan skole 06

Dan skole 09

Dan skole 12

Dan skole 11