Dubrovačka Biskupija

Studijski dan za svećenike: "Zloporaba položaja povjerenja i autoriteta - odnos svećenika prema djeci"

Studijski dan za svećenike: "Zloporaba položaja povjerenja i autoriteta - odnos svećenika prema djeci"

 

Studijski dan za svećenike Dubrovačke biskupije održan je u srijedu, 22. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. O temi “Zloporaba položaja povjerenja i autoriteta – odnos svećenika prema djeci” okupljenim svećenicima i redovnicima govorila je mr. spec. kliničke psihologije Silvija Sokal Gojavić, voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije.

 

Uvodeći u temu predavanja pastoralni vikar Dubrovačke biskupije don Ante Burić citirao je ulomak pisma pape Franje od 20. kolovoza prošle godine u kojem je papa vrlo jasno podcrtao zloporabu autoriteta i savjesti kao one koji su tijekom desetljeća, uz ostale čimbenike, dovodili do spolnog zlostavljanja djece od strane kardinala, biskupa i svećenika. Kao jedan od uzroka papa je naveo klerikalizam. „Uz činjenicu da se Crkva s problemom spolnog zlostavljanja djece javno, intenzivno nosi od istrage koju su 2002. godine proveli novinari Boston Globa, pa preko skandala u Engleskoj, Irskoj i Australiji, neposredni povod ovom papinom pismu bili su situacija Crkve u Čileu, kao i rezultati rada istražnog povjerenstva u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji gdje je utvrđeno da je na području šest biskupija u posljednjih 70 godina 301 svećenik spolno zlostavljao više od tisuću djece“, podsjetio je pastoralni vikar. Dodao je tome kako su pojedine biskupske konferencije poput onih u Njemačkoj i Francuskoj pokušale provesti istragu o razmjerima spolnog zlostavljanja djece na svojim područjima o čemu su i objavili izvještaje. Posljednji su to učinili Poljaci. Vikar Burić je također naglasio papinu misao iz motuproprija „Vi ste svjetlo svijeta“ da zločini spolnog zlostavljanja vrijeđaju Gospodina, uzrokuju tjelesne, psihičke i duševne patnje žrtvama te vrijeđaju zajednicu vjernika.

 

Potaknuta svom tom problematikom unutar opće Crkve Dubrovačka biskupija organizirala je i ovo predavanje na Studijskom danu za svećenike.

 

Psihologinja Sokal Gojavić na početku predavanja je upoznala svećenike sa zakonskim okvirom Europske Unije i Republike Hrvatske o toj problematici te navela neke statistike. Navela je i neke zablude i činjenice koje ljudi imaju o spolnom zlostavljanju, žrtvama i zlostavljačima. Zabluda je, primjerice, da seksualne zlostavljače nije teško prepoznati. Činjenice govore da ih jest teško prepoznati jer su oni često ljubazni i brižni ljudi, pa znaju zavarati i roditelje. Istaknula je kako prema zakonu dijete do 15 godine ne može dati zreli pristanak na seksualni odnos.

 

U okviru seksualnog nasilja može se razlikovati seksualno iskorištavanje djece, koje je uvijek povezano s ostvarivanjem neke vrste profita, i seksualno zlostavljanje, koje se vrši radi osobnog užitka. Seksualno zlostavljanje djece je uvođenje djece u seksualne aktivnosti s odraslom osobom, ili bilo kojom starijom osobom, ako postoji razlika u dobi, veličini ili moći, pri čemu se dijete koristi kao seksualni objekt za zadovoljenje potreba ili žudnji starije osobe, čemu dijete nije sposobno dati razborit pristanak zbog neravnoteže u moći ili bilo kojeg oblika mentalne odnosno tjelesne aktivnosti, definirala je predavačica pojam seksualnog zlostavljanja. Uz ostalo je nabrojala i različite aktivnosti unutar raspona seksualnog zlostavljanja djece, a koja mogu obuhvaćati ili ne obuhvaćati tjelesni kontakt.

 

Naglasila je i kako je pedofilija psihijatrijski poremećaj seksualnog izbora gdje se djeca predpubertetske dobi, bez sekundarnih spolnih karakteristika, doživljavaju seksualno uzbuđujuća. Kad se pedofilske sklonosti ostvare u ponašanju to postaje kazneno djelo.

 

U liječenju osoba kojima je dijagnosticiran poremećaj pedofilije ili slični poremećaji u liječenju se najboljom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija. Predavačica je navela i primjer vrbovanja djeteta putem interneta, naglasivši kako je i vrbovanje u posljednje vrijeme stavljeno u kazneni zakon. S posljedicama seksualnog zlostavljanja, kako kratkoročnim tako i dugoročnim, žrtve se teško nose. Da bi se takve stvari spriječile važna je kvalitetna prevencija, a i kod nas postoje takvi programi kroz koje se djeca educiraju i osnažuju.

 

Na kraju je Sokal Gojavić kao važne elemente odnosa svećenika prema djeci istaknula kako to treba biti očinski odnos jer je svećenička služba služba očinstva, kako svećenici trebaju njegovati suradnju s biološkim očevima odnosno roditeljima djece te da trebaju držati profesionalnu granicu u odnosu prema djeci, ne dopuštati navezanosti a zadržati potrebnu dozu empatije.

 

Na početku susreta svećenici su zajedno izmolili molitvu srednjeg časa, a nakon predavanja imali su prigodu postavljati pitanja i razgovarati o temi.

 

U drugom dijelu Studijskog dana dubrovački biskup mons. Mate Uzinić svećenicima je predstavio svoje pastirsko pismo “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“.

 

Angelina Tadić

mStudijski 00

mStudijski 01

mStudijski 02

mStudijski 02b

 

mStudijski 02c

mStudijski 02d

mStudijski 03b

mStudijski 04

mStudijski 06