Dubrovačka Biskupija

Mlada misa don Tonćija Ante Prizmića: "Hvala Ti, Gospodine moj i Bože moj!"

Mlada misa don Tonćija Ante Prizmića: "Hvala Ti, Gospodine moj i Bože moj!"

 

Novi svećenik Dubrovačke biskupije don Tonći Ante Prizmić slavio je svoju prvu misu u nedjelju, 2. lipnja u rodnoj župi Svetoga Križa u Gružu u Dubrovniku. Na mladomisničkom slavlju na otvorenom u Gruškoj luci okupio se veliki broj župljana, ali i vjernika iz drugih dijelova Grada i biskupije pa i šire. Propovjednik na misi bio je dekan Korčulanskog dekanata don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih iz Blata u kojoj je mladomisnik bio na svom đakonskom praktikumu. U župnoj crkvi roditelji Jasna i Maro su udijelili svoj blagoslov mladomisniku, a roditelji su bili oni koje je i prve pričestio. Na kraju misnog slavlja svim okupljenim podijelio je mladomisnički blagoslov.

 

Okupljenima se prvo obratio gruški župnik, dominikanac fra Mihael Mario Tolj. Uvodno je podsjetio na mladomisnikovu povezanost s ovom župom i samostanom još od djetinjstva, njegovu angažiranost kao ministranta te odaziv na Božji poziv. Čestitao je mladomisniku na ustrajnosti na putu do svećeničkog reda, a također i njegovim roditeljima i drugim članovima obitelji te svima koji su ga pratili na njegovom putu.

 

"Dan što ga učini Gospodin..."

 

U propovijedi se dekan Kovačević prisjetio riječi psalmiste „…ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se Njemu“, i nastavio ističući kako ni sam Gospodin ne bi mogao dati ovaj dan da mladomisnik Tonči u vlastitoj slobodnoj volji nije rekao svoj ‘’Evo me’’.

 

Opisujući svećenički poziv biblijskim citatima dekan Kovačević je kazao kako nitko nije zaslužio postati svećenikom niti je Boga zadužio da bi mu se Bog trebao odužiti dajući mu svećeničko poslanje. „Bog poziva a čovjek se odaziva“, kazao je propovjednik. Bog računa s našom slobodnom voljom i onim darom i talentima kojima nas je obdario. Istina, oni nisu dostatni da se izvrši povjereno poslanje. Potrebne ovlasti, darove, karizme svećenik dobiva i tijekom dugogodišnje formacije a vrhunac je u trenutku dobivanja svetoga reda.

 

Propovjednik je zahvalio Bogu što on danas po mladomisniku želi proći zemljom čineći dobro kao što je nekad činio u Svetoj Zemlji. A mladomisniku je čestitao i poželio mu da bude ne bilo kakav svećenik nego svećenik po Srcu Isusovu. Čestitao je roditeljima mladomisnika, ali i cijeloj župnoj zajednici što nakon 50 godina sudjeluje na jednom misnom slavlju te ocima dominikancima obrativši se svima prigodnim riječima.

 

Bit svoga svećeništva shvatit ćeš pred Svetim Križem

 

Svaki svećenik je neizmjerni Božji dar, istaknuo je propovjednik. Mladomisniku je poručio da ono što je sinoć u trenutku ređenja osjećao zazivajući Boga i sve svece, nosi i dalje raširenih ruku, slobodan od svega za svjedočenje Božje ljubavi: „On te je pozvao, On te obdario, On te zaredio, On te šalje.“ Jučer i danas ti se nalaziš na Cvjetnoj nedjelji, svi ti čestitaju, svi kliču, svi te slave, ali od sutra počinje tvoj Sveti tjedan i on će trajati dok god budeš hodio ovom zemljom, kazao je propovjednik. „Ali zapamti, nemoj se izgubiti. Sveti tjedan ima teškoću križa, a ti si rođen duhovno upravo u ovoj župi Svetog Križa. I kad ti bude teško, i kad budeš ostavljen i sam, zapamti da pred oltarom Svetog Križa jedino možeš shvatiti bit svoga svećeništva.“

 

Propovjednik se referirao i na mladomisničko geslo „Gospodin moj i Bog moj“ te poželio mladomisniku da se osjeća kao onaj koji istražuje i želi drugovati sa svojim Učiteljem i uvijek ponovo i ponovo shvaćati dubinu Kristovih rana u svom svećeničkom životu.

 

Pozvao ga je i na zajedništvo s drugom braćom svećenicima koje njima dok se okupljaju oko uskrslog Gospodina, daje smisao, daje vječnost.

 

Budi čovjek milosrđa

 

Kao budućem ispovjedniku savjetovao mu je da bude čovjek milosrđa svjestan da to ničim nije zaslužio nego mu je Bog darovao, te da u njegovom svećeničkom srcu uvijek raste Kristova raspoloživost za sve koji se iskreno kaju i žele obraćenje.

 

Kao svećeniku koji će predslaviti euharistiju skrenuo mu je pozornost na svu dubinu ljudske nedostojnosti da tako nešto slavi, a što će cijeli život osjećati. „Dok god budeš izgarao za taj susret ti si uistinu njegov svećenik“, naglasio je dekan Kovačević. A i ako se povremeno udaljiš Krist te neizmjerno voli, on te poziva i posvješćuje da je stalno prisutan u tvom životu.

 

Za kraj župnik Kovačević je toplim riječima nastojao ohrabriti mladomisnika i izručio ga nebeskom zagovoru Blažene Djevice Marije, bl. Marije Propetog Petković i svih svetaca.

 

Gruško dijete

 

Mladomisnik Prizmić na kraju mlade mise se obratio okupljenim vjernicima i uputio pozdrav i zahvalu. U nizu zahvala svima koju su uveličali njegovu mladu misu osobito je bila dirljiva zahvala Gospodinu, a potom i njegovim roditeljima. „Hvala Ti, Gospodine moj i Bože moj, što si među tolikim mudrima izabrao mene nedostojna ovog dara svećeništva koji sam primio. Hvala Ti, Gospodine moj i Bože moj, što me smatraš vrijednim povjerenja uzeti me u svoju službu.“

 

U svojoj zahvali istaknuo je kako je on gruško dijete i kako to nikad ne može iz njega. Kako je rekao, u glazbeni repertoar misnoga slavlja nije previše intervenirao, samo je poželio završnu pjesmu. Tu pjesmu „Pozdrav Svetom Križu“ izveo je pjevački zbor župe Svetog Križa iz Gruža pod vodstvom profesorice Marije Brčić, koji je pratio cijelo slavlje.

 

Uz zvuke zvona mladomisnik je na kraju uputio zamolbu okupljenim vjernicima da i dalje mole za njega jer je od sada potrebniji molitve više nego ikada.

 

Na slavlju mlade mise koncelebrirali su generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, novozaređeni svećenik don Josip Mudri kao i drugi svećenici te đakoni. Među brojnim vjernicima na slavlju su bili bogoslovi, redovnice, ministranti, pjevači, te posebno gosti iz župe Blato gdje je mladomisnik vršio đakonski praktikum: Bratovština svete Vicence pod zaštitom Srca Isusova, Bratovština Svih svetih i Hrvatska glazbena udruga Sveta Vicenca, te predstavnici građanskih vlasti.

 

M.Ć.

mMladaMisa 01

mMladaMisa 02

mMladaMisa 03

mMladaMisa 04

mMladaMisa 05

mMladaMisa 06

mMladaMisa 07

mMladaMisa 07a

mMladaMisa 08a

mMladaMisa 09

mMladaMisa 10

mMladaMisa 11