Dubrovačka Biskupija

Susret Dječjih vrtića Marija Petković iz Zagreba, Osijeka, Splita, Subotice i Blata u rodnom mjestu blaženice

Susret Dječjih vrtića Marija Petković iz Zagreba, Osijeka, Splita, Subotice i Blata u rodnom mjestu blaženice

Već 15. put o godišnjici beatifikacije blažene Marije Propetoga Isusa Petković u Blatu na otoku Korčuli okupila su se djeca vrtića Marija Petković na susretu zajedništva u molitvi, pjesmi, plesu i plivanju u moru prekrasne blatske uvale Prižbe. Ove godine susret je održan od 31. svibnja do 2. lipnja, a posebnost susreta je sudjelovanje djece, odgojiteljica ali i roditelja koji su odvojili svoje vrijeme da budu na ovom susretu u Blatu sa svojom djecom. Na susretu su sudjelovali gosti iz Zagreba, Osijeka, Splita, Subotice, a Blato i Blaćani kao domaćini su ih radosno čekali i ljubazno ugostili.

 

U organiziranom programu kojega su pripremile duhovne kćeri Marije Propetoga u svetištu roditelji su čuli mudru poruku dr. don Mladena Parlova, profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita, koji je nazočnima posvjestio važnost odgoja djece u zajedništvu majke i oca, važnost obiteljske molitve i kršćanskog odgoja. Osobito je važno da se brak ne uzima zdravo za gotovo nego supružnici moraju izgrađivati svoje odnose i na njima raditi i to cijeloga života. Naglasio je da u središtu obitelji mora biti Bog jer kada se računa s Bogom sve se u životu odvija drugačije. Teškoće i križevi bračnoga i obiteljskoga života su neizbježni, ali s Bogom se sve lakše rješava jer nas Bog ljubi i stalo mu je do čovjeka, zaključio je propovjednik.

 

Zajedničko euharistijsko slavlje u samostanskom dvorištu, uz svetište bl. Marije Propetoga Isusa Petković, sve je sudionike posebno duhovno okrijepilo i dodatno povezalo. U propovijedi na temu bogati mladić koji se nije mogao odreći bogatstva profesor Parlov je rekao da ono što nije uspjelo bogatome mladiću uspjelo je Mariji Petković jer se pouzdala i oslonila na Gospodina. Odrekla se svega bogatstva da bi svoj život posvetila pomaganju bližnjima posebno djeci. Na misi su pjevala zajedno sva djeca iz vrtića Marija Petković uz dječji zbor Stope iz Blata koje je predvodila s. M. Juliana Beretić. Na kraju misnoga slavlja predvoditelj je prizvao posebni Božji blagoslov na djecu u njihove roditelje.

 

Po završetku mise uslijedio je program u velikoj dvorani općine Blato. U dvorani se nazočnima obratio načelnik općine Blato Ante Šeparović, voditeljica podružnice vrtića Marija Petković u Blatu s. M. Jasminka Gašparović, ravnateljica vrtića s. M. Patricija Jurić i provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić. Sva su djeca priredila prigodan program, pun veselih stihova, glume, pjesme i plesa te razveselila srca prisutnih roditelja i gostiju. Izmijenili su prigodne darove uz zajedničko fotografiranje. Iscrpljena tijela, ali radosna i ispunjena srca nahranili su se u konobi Zlinje, zajedničkim ručkom. Kroz ove dane u slobodno vrijeme neki su boravili na moru, u Prižbi, drugi u razgledavanju Blata.

 

U nedjelju se nastavilo druženje na misi u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu te na zajedničkom objedu.

 

Ovakve susrete vrtića sestre Družbe Kćeri Milosrđa organiziraju sve od dana beatifikacije svoje utemeljiteljice samo zato da sve ono lijepo i dobro što djeca prime i dožive u vrtiću okrune zajedničkim hodočašćem u blaženičino svetište i osjete ljepotu zajedništva, toplinu i ljepotu Blata, rodnoga mjesta blažene Marije Propetoga, posvijeste vrijednost obiteljskoga zajedništva, pamte vesele vrtićke dane te cijeloga života nose blagoslov Božji po zagovoru blaženice.

 

Marina Piuković

Vrtici 01

Vrtici 01a

Vrtici 02

Vrtici 03

Vrtici 04