Dubrovačka Biskupija

Mladi u Dubravci, Mlinima, Mandaljeni i na Boninovu primili sakrament potvrde

Mladi u Dubravci, Mlinima, Mandaljeni i na Boninovu primili sakrament potvrde

 

Mladi vjernici u četiri župe proteklog vikenda su primili sakrament potvrde. U subotu, 1. lipnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić krizmao je mlade u župi sv. Nikole u Dubravci i župi sv. Ilara u Mlinima, a u nedjelju, 2. lipnja u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni i sv. Petra-Boninovo u Dubrovniku. Donosimo pristigla izvješća:

 

Krizma u Mlinima

 

Biskup Uzinić je u Mlinima krizmao 28 mladih vjernika župe sv. Ilara. Svečanoj podjeli sakramenta potvrde koncelebriranjem na misi su nazočili župnik don Bernardo Pleše i župnik Postranja i Brgata don Nikola Berišić.

 

Mons Uzinić je u svojoj propovijedi krizmanicima govorio o početku njihovog javnog djelovanja kao odrasli kršćani u vjerskoj zajednici.

 

„Dozvolite mi da primijetim, a kako ste i vi primijetili, da to nije laka zadaća. Crkva je toga svjesna i traži odgovore, pa je sazvana sinoda koja je imala za temu vas mlade, vašu vjeru i razlučivanje vašeg poziva. Papa je poslao mladima poruke koje smatram da su vrijedne i važne da ih podijelim s krizmanicima biskupije. To su poruke koje Papa upućuje mladima ali one nisu nešto što se tiče samo mladih nego svih nas. To su tri istine i jedna preporuka“, kazao je biskup.

 

„Prva istina je da te Bog ljubi“, nastavio je propovjednik. Papa ti želi reći da Bog nije hard disc koji pamti tvoje pogreške, nego da On ima nježno i suosjećajno srce koje se raduje kad može izbrisati ono što si pogriješio. „Bog zna puno više o tvojim pokušajima nego tvojim padovima, više mu je stalo do davanja novih prilika nego do osude.“

 

Druga istina povezana s ovom, a ona govori „da te Krist spašava i da to čini zato što te voli“. Važno je znati da je Krist onaj koji spašava, onaj koji oprašta ne jedanput, nego bezbroj puta.

 

Treća važna istina je da je Krist živ i da te želi živog. „On želi da i mi živimo, strah nas čini mrtvima, on nas zarobljava“, rekao je biskup. Jedan od velikih problema nas kršćana u odnosu na Isusa je to što se bojimo. A bojimo se da će nam Krist nešto oduzeti. Da će nam oduzeti slobodu, životnu radost, mogućnost da se ostvarimo, da budemo ono što mi želimo biti. Ali Krist ništa ne oduzima, on sve daje, rekao je mons. Uzinić te krizmanicima dao preporuku: svaki dan zazvati Duha Svetoga, kako bi po njegovim darovima, koje po sakramentu potvrde primaju, mogli odgovoriti na sve izazove koji život stavlja i koji će stavljati pred njih.

 

U ime roditelja biskupu je zahvalila Romana Perun Moretić: "Molimo Vas da ih se sjetite u svojim molitvama. Neka ih darovi Duha Svetoga prate svaki dan i neka ih nadahnjuju na kršćanski život. Sjetite se i nas roditelja koji moramo biti istinski uzor i potpora u njihovim brojnim životnim izazovima.  I mi ćemo moliti za Vas, preuzvišeni Oče, da Duh Sveti uvijek bude s Vama na putu kojim idete - na putu na koji Vas je Gospodin poslao".Na kraju misnog slavlja župnik Pleše  je zahvalio biskupu, vjeroučitelju Krunoslavu Batinić koji je vodio krizmanike tijekom dviju godina priprave, pjevačima na čelu sa sestrom Ivankom, sestrama na čelu sa s. Bosiljkom za uređenje crkve, komunalnim djelatnicima koji su uvijek spremni i voljni za uređenje prostora oko crkve i župne kuće i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovo misno slavlje podjele sakramenta sv. potvrde bude u ovako lijepom ozračju.

 

„Dragi krizmanici, dopustite Duhu Svetom da se doista rasplamsa u vama. Duh sveti je Sila, Snaga, Svjetlo svima nama toliko potrebna, a napose vama mladima, za pravilan iskorak u život, te istinsko svjedočenje i siguran hod kroz ova turbulentna i čudna, dezorijentirana vremena relativizma i raznih upitnih konvencija na svim razinama“, poručio je župnik krizmanicima u Mlinima.

 

Krizma u Mandaljeni

 

Djelitelj sakramenta biskup mons. Uzinić u nedjelju je krizmao 29 mladih najveće župske župe sv. Marije Mandaljene u Mandaljeni. Svečanoj podjeli sakramenta potvrde koncelebriranjem na misi nazočio je župnik don Vilim Petrović.

 

U propovijedi je istaknuo misli o životnoj prekretnici na kojoj se krizmanici nalaze te problem s kojim se krizmanici nakon krizme susreću. Mladi danas žive u sekulariziranom svijetu u kojem na njih utječu i razna drugačija razmišljanja te je Crkva svjesna toga potražila načine na koje može ponuditi odgovore o vjerni mladima na njima blizak način. Zato je nedavno organizirala sinodu posvećenu mladima „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Rezultat te sinode je dokument „Christus vivit“ kojeg je potpisao papa Franjo i kroz koji je uputio mladima nekoliko poruka. Da bi te poruke stigle do svih mladih na području Dubrovačke biskupije, biskup im je odlučio 'dati glas' kroz propovijedi na krizmama.Župčica.hr/A.T.

Foto: Župčica.hr; Martin Jarić

mkrizma mandaljena19-1

mkrizma mandaljena19-2

mkrizma mandaljena19-1

mkrizma mlini19-02

mkrizma mlini19-09

 mkrizma mlini19-12