Dubrovačka Biskupija

Potpisan ugovor za korištenje Torkula u Babini za muzej bl. Marije Propetoga Isusa Petković

Potpisan ugovor za korištenje Torkula u Babini za muzej bl. Marije Propetoga Isusa Petković

U četvrtak, 6. lipnja 2019., o 16. obljetnici beatifikacije bl. Marije Propetoga sklopljen je između Grada Korčule i Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje ugovor o korištenju prostora zgrade Torkul u Babini kao muzeja bl. Marije Propetoga i posebice njezina djelovanja u Babini.

 

Ugovor su potpisali gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić u Kući matici Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu. Svrha potpisivanja ovoga ugovora je da se zgrada Torkul uredi kao povijesni muzej u čast hrvatske blaženice i Blajke s otoka Korčule. Uvala Babina je predjel na sjevernoj strani otoka Korčule i bio je uglavnom u posjedu Antuna Petkovića Kovača, oca bl. Marije Propetoga.

 

Još kao djevojčica Marija Petković je rado išla s ocem u Babinu, tri sata hoda od Blata, moleći s ocem krunicu. A dok je otac nadgledao svoje težake, ona je razgovarala s djecom i povlačila bi se u tišinu na molitvu. Kad je odrasla odlazila je u Babinu, posebno u ljetnim mjesecima, da bi poučavala djecu u čitanju i pisanju, pripremala ih za sakramente prve pričesti i krizme. Djeca su je voljela kao i ona njih i mnogo im je značila u njihovu odrastanju. Prije nego se povukla u samostan i osnovala Družbu Kćeri Milosrđa djeca su je ispratila suznim očima i molila je da se vrati i da ih ne ostavlja.

 

Marija Petković je o djelovanju i doživljajima u Babini ostavila dosta zapisa u svojoj autobiografiji. Upravo su zato njezine duhovne kćeri, u znak zahvalnosti i sjećanja na dobro koje je učinila, molile poglavarstvo Općine Korčula da im ustupe tu zgradu da se oni koji žele upoznati i taj dio blaženičina života upoznaju s Babinom. Prava je šteta što se nije mogla dobiti i njezina očinska kuća koja je jedno vrijeme korištena kao škola, a Marija je upravo u njoj započela s vjerskom i školskom poukom djece u Babini. Dao Gospodin da se uspiju iznaći sredstava za obnovu i te trošne kuće, a idejni je projekt već izradila arhitektica Katica Dubljević.

 

Muzej Torkul bi trebao biti otvoren u okviru proglašenja početka proslave jubilarne godine Družbe Kćeri Milosrđa, 100. obljetnice utemeljenja Družbe, 4. listopada 2019. godine. 

 

U svetištu bl. Marije Propetoga Petković proslavljena je 16. obljetnica beatifikacije. Misno slavlje predslavio je mladomisnik Dubrovačke biskupije don Tonći Ante Prizmića. Pjevao je veliki župni zbor Svih svetih, a sudjelovali su brojni mještani i štovatelji bl. Marije Propetoga.

 

Družba Kćeri Milosrđa