Dubrovačka Biskupija

Bdijenje uoči Pedesetnice

Bdijenje uoči Pedesetnice

Uoči svetkovine Duhova u subotu 8. lipnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike molitvena zajednica Effatha organizirala je bdijenje. Duhovsko bdijenje je započelo u 20 sati slavljenjem i klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nakon toga je nastavljeno s euharistijskim slavljem.

 

Tijekom slavljenja i klanjanja čitani su različiti molitveni tekstovi. Don Marin Lučić, duhovnik molitvene zajednice Effatha, se tijekom klanjanja spomenuo Isusovog boravka među učenicima nakon uskrsnuća koje je trajalo 40 dana. Isus im je poručio da čekaju na obećanje Očevo da će biti kršteni Duhom Svetim i da će nakon toga primiti snagu Duha Svetoga. Isus je također rekao učenicima da će oni biti njegovi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji sve do kraja zemlje. Isus je nakon toga bio uznesen na nebo a njegovi učenici se vratiše u Jeruzalem gdje su nastavili jednodušno moliti s Isusovom majkom Marijom. I mi smo ovdje sabrani s Marijom, rekao je duhovnik Lučić, u katedrali Gospe Velike iščekujući Silu odozgo. I mi ćemo moliti Gospodina za darove, posebno za onih sedam darova koje smo dobili na potvrdi.

 

Duh Sveti je sišao na učenike, kao silan vjetar, i zahvatio je srca učenika i oni su postali svjedoci. Crkva se očitovala svijetu. Mi smo Crkva, naglasio je predvoditelj, sabrana u Isusovo ime, koji živi prisutan među nama. I želimo da se očitujemo kao Isusovi učenici u svemu onom što radimo, činimo, u čitavom našem životu.

U gradnji kule Babilonske ljudima su se pomrsili jezici i nisu razumjeli jedni druge, nastavio je. Na Pedesetnici su ljudi isto tako molili u različitim jezicima ali su bili sjedinjeni u istom Duhu. U našim životima čeznemo za različitim stvarima, po tome se razlikujemo. Ali Duh Sveti nas iznova okuplja i zauzima za nas, on nam daje ono za čim naše srce čezne ako se otvorimo toj Božjoj milosti, zaključio je duhovnik molitvene zajednice.

 

Pjevanje na bdijenju predvodio je slavljenički tim molitvene zajednice Effatha.

 

Jelica Gjenero    

bdijenje 01

bdijenje 01a

bdijenje 01b         bdijenje 01c

bdijenje 02

bdijenje 03

bdijenje 04

bdijenje 05

bdijenje 06

bdijenje 07

bdijenje 08