Dubrovačka Biskupija

U Puli zaređeni za svećenike don Hrvoje Zaninović i don Zoran Cetinić

U Puli zaređeni za svećenike don Hrvoje Zaninović i don Zoran Cetinić

 

U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina u subotu, 8. lipnja po rukama porečkog i pulsko ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše za svećenike su zaređena četiri đakona među njima i dvojica s područja Dubrovačke biskupije. To su don Zoran Cetinić iz Blata, koji je zaređen za svećenica Porečke i Pulske biskupije i don Hrvoje Zaninović, koji je zaređen za svećenika Dubrovačke biskupije.

 

Na svečanom misnom slavlju koncelebriralo je osamdesetak svećenika, a među njima i župnik župe Svih svetih iz Blata don Željko Kovačević i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Na slavlje su uz rodbinu i prijatelje pristigli i vjernici iz župa iz kojih su svećenici podrijetlom.

 

Sveti red prezbiterata primili su još i đakoni: don Darko Kovačević i don Branimir Šapina, koji su zaređeni su za Porečku i Pulsku biskupiju.

 

U uvodnom pozdravu biskup Kutleša je, uz obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika, te mnoštvo okupljenih vjernika, poseban pozdrav uputio generalnom vikaru Dubrovačke biskupije Katušiću, te rektorima i odgojiteljima bogoslovija iz kojih dolaze ređenici. Branimir Šapina formaciju je primio u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla II. u Rijeci, a Zoran Cetinić, Darko Kovačević i Hrvoje Zaninović u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

 

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji novim prezbiterima dao upute za njihov svećenički život, istaknuvši kako trebaju biti spremni na žrtvu u izvršenju svoga poslanja. U Starome zavjetu svećenik je žrtvovao životinje, a po Kristovu nauku i primjeru svećenik žrtvuje sam sebe, dajući se za druge. Pozvao ih je da žive u moralnom skladu i čistoći, da se odupru napasti grijeha, da izbjegavaju one ljude koji ih navode na grijeh. Naglasio je da se uvijek trebaju oduprijeti napasti grijeha, čak i kad on dolazi od najbližih. Istaknuo je važnost moralnog integriteta u životu svećenika, što je jedan od najvažnijih preduvjeta kako bi bili vjerodostojni u svome svećeničkome životu i poslanju. Svećenik treba biti onaj koji će po svaku cijenu štiti Istinu i istinu, za svećenika, ali i za svakoga kršćanina Istina treba biti podudaranje razuma i srca, u vjeri, prepuštajući se Providnosti. Pravi svećenik i pravi vjernik treba uskladiti teološki i ljudski aspekt života kako bi bio vjerodostojan. Svećenici ne trebaju biti tvrdnja Istine već činjenica Istine koja će se moći na licu mjesta provjeriti; zato znajte svoj život uskladiti sa saznanjem da je svećenik i žrtva jedno te isto, rekao je propovjednik. Nadalje, po uzoru na Onoga koji je naše grijehe ponio na drvo križa, pozvani smo na uvredu ne uzvratiti uvredom, nastavio je biskup.

 

Svećenici su pozvani naviještati, i ako vas ne budu mrzili zbog vas samih, mrziti će vas zbog onoga što naviještate, i to je dio žrtve, mučeništva na koje ste pozvani. Onoga koga naviještate nije dovoljno samo upoznati, potrebno je to i usvojiti, suobličiti se Kristu kako bi bili vjerodostojni navjestitelji.

 

Budite više svjedoci a manje apologete, potičite ljude da vjeruju, budite stožac, kamen sidreni i putokaz koji usmjerava ljude na sigurni put, potaknuo je biskup na kraju homilije ređenike, te pozvao sve okupljene da mole za svećenike.

 

Zoran Cetinić rođen je 22. veljače 1983. u Blatu na Korčuli, od oca Ivana i majke Zilde, a odrastao u Blatu na Korčuli. Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Blatu na Korčuli. Nakon srednje škole bavio se poljoprivredom i ribarstvom. Po odsluženju vojnog roka slušao je kateheze Neokatekumenskog puta u Blatu na Korčuli i započeo itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Od 2011. godine je u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi Svih Svetih u Blatu na Korčuli, 30. lipnja.

 

Hrvoje Zaninović rođen je 5. rujna 1970. godine u Dubrovniku, od oca Levina i majke Stane. Od 1992. do 1995. sudjelovao je kao vojnik u domovinskom ratu, a kasnije, od 1996. radio je kao kuhar. Njegov poziv za prezbiterat sazrijevao je potpomognut pohađanjem Centra za zvanja u Splitu i Dubrovniku. Na Kristov poziv na svećeništvo odgovara dajući svoju raspoloživost Crkvi te 2011. godine predaje zamolbu za ulazak u sjemenište. Filozofske i teološke studije započeo je 2011. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kao bogoslov sjemeništa “Redemptoris Mater“ u Sarajevu, a potom nastavio na Visokoj teološkoj školi u Biskupijskom misijskom sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli gdje je studij zaključio u rujnu 2018. godine. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine. Mladu misu proslaviti će u Župi sv. Andrije u Dubrovniku 16. lipnja.

 

Gordana Krizman/A.T.

Više na mrežnim stranicama: Porečka i Pulska biskupija

 

mpula 01

mpula 02

mpula 03

mpula 04

pula 04a

mpula 05

mpula 07