Dubrovačka Biskupija

Susret molitvenih zajednica i duhovnih pokreta: Treba se dogoditi zagrljaj između starog i novog u Crkvi

Susret molitvenih zajednica i duhovnih pokreta: Treba se dogoditi zagrljaj između starog i novog u Crkvi

Biskupijski susret članova molitvenih zajednica, duhovnih pokreta, crkvenih društva i svjetovnih redova franjevačkih  i dominikanskih trećoredaca na području Dubrovačke biskupije održan je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike na Duhovski ponedjeljak , 10. lipnja, kada se slavi Marija Majka Crkve. Pontifikalno misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a prvi put na susretu su bili i članovi zajednice Trajnog euharistijskog klanjanja koje je ove godine započelo u crkvi sv. Josipa u Gradu.

 

U propovijedi je biskup kazao kako su različiti duhovni pokreti i molitvene zajednice u dubrovačkoj Crkvi znak njezine novosti i svježine. Dobro je da se ovaj zajednički susret događa u otvorenosti Duhu Svetome na spomendan Marije Majke Crkve, koja je jedna od nas ali i izdvojena te učinjena našom majkom, kazao je biskup te dodao da se ta povezanost odvija kroz vraćanje u predvečerje Duhova, u dvoranu posljednje večere gdje su učenici slabi, nesigurni, u potrebi - kao što smo često i mi – bili okupljeni u molitvi s Marijom. Upravo na takvu okupljenost učenika s Marijom je sišao Duh Sveti i ispunio ih za njihovo poslanje.

 

Drugi vatikanski sabor definira Mariju kao majku te kao uzor, model. Ono posebno po čemu nam Marija može biti uzor, model upravo je njezina otvorenost za Duha Svetoga, kazao je biskup, a po tom Duhu Svetome za ono što Bog želi u njoj i po njoj napraviti.

 

Marija je ona koja osluškuje Duha Svetoga, ona je čula Boga kako joj govori i otvorila se Duhu Svetom. Po tome što je postala majka Božja mogla je i postati majka otkupljenog čovječanstva, majka svakog od nas. „To je onaj model kojeg želimo nasljedovati i kojeg na svoj način svaka vaša zajednica želi nasljedovati. To je ono što vas čini različitim, daje specifičnost svakoj zajednici, ali je to istovremeno ono što vas povezuje u zajedništvo Crkve. Iako ste različiti, s posebnim naglascima, zapravo ste jedno jer ste otvoreni jednom Duhu Svetomu poput Marije, i u zajedništvu s Marijom“, ustvrdio je biskup.

 

Govoreći o posebnosti ali i jedinstvenosti, biskup je ostalim zajednicama skrenuo pozornost na zajednicu Trajnog euharistijskog klanjanja koja omogućuje da se Isus trajno utjelovi u Gradu, te potaknuo sve da se uključe jer ta zajednica nikog ne isključuje nego je otvorena svima.

 

U tumačenju čitanja biskup je stavio naglasak na odnos starog i novog u Crkvi. Vi koji ste novi, a jeste novi u Crkvi sa svojim posebnostima, pozvani ste na prihvaćanje onog što je tradicionalno i staro, kazao je biskup, a istovremeno je to i poziv „tom tradicionalnom i starom, kojeg predstavljamo mi, hijerarhijska Crkva i naše župne zajednice, da se otvori vama i vašoj novosti“.

 

Taj odnos prihvaćanja između starog i novog biskup je ilustrirao i povezao s tumačenjima dvaju događaja u kojima se u Evanđelju po Ivanu spominje Marija.

 

Napomenuo je kako se Crkva Ivanovog vremena sukobljavala s jednim pokretom na čelu kojeg je bio Marion, a koji je smatrao da sve što pripada Starom zavjetu ništa ne vrijedi, da treba biti isključeno, a važno je samo novo. Možda se ponekad i u vašim zajednicama može osjetiti neki sličan duh u odnosu na tradicionalne strukture Crkve, na hijerarhiju, dodao je, a to je pogrešno. Kao pokušaj odgovora na situaciju svog vremena Ivan je u svoje evanđelje, koje kao i svako evanđelje prvenstveno govori o Isusu, uključio i Mariju.

 

U događaju na svadbi u Kani Galilejskog Marija predstavlja Stari zavjet. Govoreći kroz Mariju „Vina nemaju“ i „Sve što vam kaže učinite“, pisac zapravo želi reći pripadnicima Starog zavjeta da je Isus onaj kojeg je cijeli Stari zavjet iščekivao, da je on iskupljenje. „Vi, koji ste pripadnici Novog zavjeta, želite li imati vina, primiti tu novost, činite sve što vam On kaže.“

 

U događaju na Kalvariji Isus Mariji daje Ivana za sina, a Ivanu Mariju za majku. U dubljem smislu Mariji se daje posebno poslanje da bude Majka Crkve ali i Crkvi da Mariju prihvati kao majku. Kad Isus ispušta svoj duh, to je na jedan način i davanje tog duha nama. „U tom trenutku Isus čini drugi korak. Prvi korak je bio govor „Starom zavjetu“ da prihvati „Novi“. Ovo je sad drugi trenutak u kojem Isus govori „Novome zavjetu“ da prihvati „Stari“. „Ženo, evo ti sina“ i odmah zatim govori učeniku: "Evo ti majke“.

 

„Tu se događa spoj novoga i staroga koji Crkvu čini novom zajednicom, ali zajednicom koja nije odvojena od stare nego je na nju naslonjena i usmjerena prema budućnosti,“ istaknuo je biskup Uzinić. Obraćajući se okupljenim članovima različitih zajednica kazao je: „U otvorenosti prema Duhu Svetome treba se hijerarhijskoj Crkvi u odnosu na novost koju vi predstavljate sa svojim zajednicama, dogoditi da vas prihvatimo, primimo, vi ste novi izričaj, novo bogatstvo. A istovremeno vi trebate prihvatiti nas. Treba se dogoditi zagrljaj, prihvaćanje, između starog i novog, između novog i starog. I to je zapravo Crkva, uvijek naslonjena na tradiciju ali i uvijek otvorena Duhu Svetom kako bi uvijek bilo 'novog vina', a slijedeći Mariju ono onda može biti bolje nego staro.“

 

Biskup je poželio da se to dogodi svima, osobito dubrovačkoj Crkvi koja je započela svoj sinodalni hod u kojem računa i na članove svih novih zajednica, da bi pod nebeskom zaštitom zagovornika, mogla odgovoriti na izazove ovoga vremena.

 

Biskupijski delegat za duhovne pokrete i crkvena društva don Ivica Pervan na kraju je zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju te okvirno najavio sljedeći susret.

 

Pola sata prije mise članovi zajednica i pokreta molili su krunicu, a nakon mise don Josip Mudri predvodio je klanjanje pred Presvetim. U prigodnim razmatranjima govorio je, uz ostalo, o sedam darova Duha Svetoga. Pjevanje na misi i klanjanje predvodio je zbor mladih Gospe od Porata uz pratnju voditeljice Željane Lučić.

 

Angelina Tadić

duh pokr 01

duh pokr 02

duh pokr 04

duh pokr 05

duh pokr 06

duh pokr 07

duh pokr 08

duh pokr 10

duh pokr 11

duh pokr 12

duh pokr 13

duh pokr 14

duh pokr 15

duh pokr 15a

duh pokr 16