Dubrovačka Biskupija

Blaćani hodočastili na svećeničko ređenje don Zorana Cetinića te dobili moći bl. Miroslava Bulešića

Blaćani hodočastili na svećeničko ređenje don Zorana Cetinića te dobili moći bl. Miroslava Bulešića

 

Na svećeničko ređenje blatskog sina don Zorana Cetinića koje se slavilo u Puli u subotu, 8. lipnja iz njegovog rodnog Blata na otoku Korčuli krenula je skupina hodočasnika sa župnikom župe Svih svetih iz Blata i dekanom Korčulanskog dekanata don Željkom Kovačevićem. Među hodočasnicima su bili Bratovština i Hrvatska glazbena udruga sv. Vincenca te Viteško udruženja Kumpanija - Blato čiji je ređenik bio član kao vitez i barjaktar prije nego je započeo put prema svećeništvu. Na trodnevnom hodočašću pridružili su im se članovi Neokatekumenskog puta iz ove župe, a uz put su im se također pridruživali neki Blaćani iz HGU.

 

Prvog dana u petak, 7. lipnja hodočasnici su po dolasku u Istru stigli u župu Svetvinčenat, gdje ih je dočekao umirovljeni biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan, s kojim su se zaputili prema župnoj crkvi, gdje je služena sveta misa na kojoj su bratimi sudjelovali u svojim odorama. Pred kraj mise biskup Milovan uručio je župniku Kovačeviću relikviju i relikvijar s moćima bl. Miroslava Bulešića, kojeg je postulatura za proglašenje svetim darovala župi Svih svetih u Blatu.

 

Drugi dana hodočašća sve je bilo u znaku svećeničkog ređenja. Na svečanom misnom slavlju u pulskoj katedrali koje je predvodio zareditelj biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša koncelebriralo je osamdesetak svećenika, a među njima i župnik Blata don Željko Kovačević i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

 

Po dolasku pred katedralu do samog početka mise HGU sv. Vincenca odsvirala je par prihodnih skladbi ispred same katedrale. Nakon mise ređenja novi svećenik je blagoslovio sve hodočasnike koji su stigli iz Blata.

 

Trećeg dana u nedjelju, 9. lipnja hodočasnici su se uputili u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater gdje su slavili nedjeljnu euharistiju koju je predvodio župnik Kovačević u koncelebraciji s mladomisnikom Cetinićem, ministrirali su blatski ministranti.

 

Nakon prelijepog i duhovno obogaćujućeg hodočašća hodočasnici krenuli na put prema Blatu puni dojmova koje su rado nastavili dijeliti s onima koji nisu bili na ovom posebnom hodočašću u Porečko-pulsku biskupiju. Don Zoran Cetinić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, mladu misu će slaviti u Blatu 30. lipnja.

 

Hodočasnici

Pula 02

Pula 03

Pula 04

Pula 05

Pula 06

Pula 07

Pula 10

Pula 12

Pula 14

Pula 15

Pula 16

Pula 18

Pula 19

Pula 20

Pula 22

Pula 23

Pula 24

Pula 25

Pula 26

Pula 27

Pula 28

Pula 29

Pula 30