Dubrovačka Biskupija

Projekt „Vjetar Božji“ uspješno proveden i u Dubrovniku

 

Zadnji , 14. po redu, molitveno-katehetski susret za mlade projekta „Vjetar Božji“ održan je u srijedu, 12. lipnja u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Susret su vodili don Marin Lučić i molitvena zajednica „Effatha“. Prvi susret održan je početkom listopada, a susreti su se u prosjeku održavali dva puta mjesečno.

 

Susret je započeo duhovnim pjesmama a potom su sudionici imali priliku pogledati film „Wild Goose“, u prijevodu Divlja guska, što je keltski naziv za Duha Svetoga.

 

Duhovnik Lučić je susret započeo s prigodnom molitvom. Kazao je da je za molitvu važno vrijeme, prostor i ambijent u kojem se osoba moli te je potrebno da sve bude usmjereno prema Gospodinu. Podijelio je svoje iskustvo s mladima te priznao da se on najbolje osjeća kada je na oltaru i za ambonom.

 

Tema zadnjeg susreta je bila „Duh se sjeća“. Duh Sveti nas uvodi u otajstvo Božje ljubavi, u otajstvo Božjeg života. Isus govori prije svog odlaska Ocu da će učenicima Duh govoriti ono što treba. Duh Sveti želi i nama govoriti sve ono što je Isus rekao. Duh Sveti aktualizira odnosno uprisutnjuje. Ono što je najbolje uprisutnjenje je euharistija. Euharistija je najbolji način molitve, ustvrdio je predavač.

 

U samom filmu glavni protagonist don David govori o važnosti molitve i kako se za molitvu treba pronaći vremena u svakodnevnom životu ako se želi ostati u trajnoj povezanosti s Bogom. Zanimljivo je kako je svijet u kojem živimo ograničen a ljubav koja se u nas izljeva od Boga je neograničena. Vrijeme se može izbrojati, i zrnca pijeska također, samo je Bog nemjerljiv i količina njegove ljubavi nije limitirana. Na nama je samima da Mu priđemo i zatražimo piti s toga neiscrpnog vrela, neke su od poruka iz filma.

 

Nakon filma mladi su postavljali duhovniku pitanja vezana za temu Duha Svetoga, a on im je odgovarao.

 

Projekt „Vjetar Božji“ u originalu se projekt zove „Wild Goose“ (Divlja Guska), što je keltski naziv za Duha Svetoga. Pošto taj naziv nema neko značenje u hrvatskom jeziku činilo se na hrvatskom jeziku ovaj projekt zgodno nazvati „Vjetar Božji“ koji kao i Divlja Guska označava neuhvatljivost i nepredvidivost Duha Svetoga, a s druge strane ima i biblijsku osnovu. Projekt je pokrenuo fra Dave Pivonka iz Amerike. A prošle godine je p. Sebastijan Šujević krenuo s projektom u Osijeku, gdje su i prevedeni svi materijali na hrvatski jezik.

 

Ovaj projekt je jednostavan pokušaj poziva katolicima u dublji životvorni odnos s Duhom Svetim, a organizatori objašnjavaju: „To je odnos obilježen Ljubavlju Boga koji izdiše dah života u naše svakodnevno postojanje. Duh Sveti nije samo nešto povezano s Svetom potvrdom već Duh želi takav odnos s nama da nas povede na sjajnu nezamislivu avanturu; putovanje u samo Srce Božje. Duh Sveti želi biti prisutan u nama na način da donosi svjetlo iz tame, slobodu iz okova, red iz kaos i život iz smrti. Takva je sila Vjetra Božjeg.“

 

Jelica Gjenero

Bozji vjetar 02

Bozji vjetar 03

Bozji vjetar 04

Bozji vjetar 05

Bozji vjetar 06

Bozji vjetar 07