Dubrovačka Biskupija

Krizme u Žrnovu, Račišću, Lumbardi i Blatu

 

Više od pedeset mladih vjernika u četiri župe na Korčuli proteklog vikenda primilo je sakrament potvrde. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u subotu, 15. lipnja krizmao je mlade u župama sv. Martina u Žrnovu i sv. Nikole u Račišću, a u nedjelju, 16. lipnja sakrament je podijelio kandidatima u župama sv. Roka u Lumbardi i Svih svetih u Blatu.

 

Mladi su sakrament primili u nazočnosti svojih kuma i kumova, roditelja, braće i sestara, rodbine, prijatelja i župne zajednice. S njima su se radovali i njihovi župnici don Miroslav Karatović, don Vlado Markić i don Željko Kovačević i svi oni koji su ih pripremali za sakrament kojim na poseban način primaju darove Duha Svetoga.

 

Na brigu Crkve za mlade i pokušaje pronalaženja pravih načina kako bi im prenijela Kristovo evanđelje govorio je u propovijedi biskup Uzinić. Upoznao je mlade da je nedavno u Vatikanu održana sinoda posvećena mladima na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, te im prenio glavne poruke dokumenta nastalog nakon te sinode „Krist živi“. Nastojao je u mladim vjernicima potaknuti vjeru u ljubav Kristovu prema svakome od njih, u to da je Krist onaj koji ih spašava te da je Isus živ i da želi da svatko od njih pojedinačno bude uistinu živ.

 

Primatelji sakramenta su aktivno sudjelovali u misnom slavlju čitanjem misnih čitanja i zaziva molitve vjernika, riječima pozdrava i zahvale, a pjesmom su ove radosne trenutke za župne zajednice pratili župni zborovi.

 

A.T./I.S.