Dubrovačka Biskupija

Tijelovo u katedrali: Primanjem euharistijskog Isusa dopuštamo da nas on oblikuje i čini osjetljivim za druge

Na svetkovinu Tijelova, punim nazivom svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koja se ove godine slavila 20. lipnja pontifikalno misno slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom don Hrvojem Katušićem, katedralnim vikarom don Marinom Lučićem, svećenicima iz crkava unutar zidina te đakonom Tomislavom Sikavicom.

 

Na početku propovijedi biskup je istaknuo da na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove pred sebe stavljamo jedno veliko otajstvo vjere. To otajstvo vjere je da je pod prilikama kruha i vina među nama trajno prisutan naš Gospodin Isus Krist. Svetkujući ovu svetkovinu Tijelova, nastavio je mons. Uzinić, svi smo ponosni što smo već nekoliko mjeseci uspjeli omogućiti da u kapelici sv. Josipa u Gradu trajno bude izložen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu. A isto tako smo ponosni i na našu euharistijsku procesiju koja je jedna od najljepših u našoj domovini, a i u svijetu, čemu pridonosi i ljepota ulica i Grada kojima procesija prolazi. Izlazeći na ulice mi se dičimo Onim u koga vjerujemo, a koji je prisutan trajno među nama u prilikama euharistije, kazao je biskup. Ipak, istaknuo je, trebamo sebi posvijestiti da Isus nije izabrao euharistijske prilike kruha i vina i svoju prisutnost u tim prilikama da bi mu se mogli klanjati, pa ni zato da bismo se s njim dičili u euharistijskim procesijama, nego što želi da se njim hranimo. On je izabrao hranu, u njoj se trajno učinio prisutnim da bismo ga mi jeli, da bismo ga mi pili i po tom jesti Ga i piti Ga mogli iz dana u dan sve više postajati slični Njemu. Da bi se po tom hranjenju njemu mogli suobličavati. Da bismo se, kao što kaže sv. Pavao, mogli u Njega zaodijevati i sve manje biti prisutni mi i sve više biti prisutan On. Zato je jako važno da se Isusom hranimo kako bi njegovim životom mogli živjeti, rekao je biskup.

 

Na to upućuje i evanđeoski ulomak dana o jednom događaju iz Isusovog života koji je stavljen u euharistijski kontekst. Biskup je iz tog euharistijskog konteksta izvukao dva elementa koja su posebno važna.

 

Prvi element je onaj u kojem Isus govori svojim učenicima: „Podajte im vi jesti“. Učenici misle da je rješenje za glad kupovanje, što je logika ovozemaljskog kraljevstva. To je logika koja čini jedne bogatijima a druge siromašnijima, Isus to ne želi za svoje, to nije put prema Božjem kraljevstvu.

 

Put prema Božjem kraljevstvu je dijeljenje, naglasio je propovjednik. Oni koji su njegovi dijele ono što imaju. Euharistija želi vjernike naučiti dijeliti. „Ona nas kroz to dijeljenje želi podsjetiti da smo braća i sestre i naučiti nas biti braća i sestre“, ustvrdio je biskup. Zanimljivo je da su učenici imali dvije ribe i pet kruhova i izvadili su to za jelo, a i drugi su izvadili što su imali, i podijelili, i dogodilo se čudo umnažanja. Dogodilo se čudo kojim je doteklo za sve. To je i poziv za sve nas koji sudjelujemo u euharistiji da dijelimo ono što imamo, da ono što jesmo i imamo stavimo na raspolaganje drugima te ćemo se sve više prepoznavati kao braća i sestre i postajati jedni za druge braća i sestre, poručio je biskup Uzinić.

 

Drugi važni elemenat, naglasio je biskup, jest da „euharistija nije samo tu da nas učini braćom i sestrama nego po njoj postajemo Božji sinovi i kćeri“. Isus je i došao prvenstveno radi toga da mi možemo biti Božji sinovi i kćeri, nastavio je biskup, to je njegovo prvotno poslanje. „Ono što nas osobito čini Božjim sinovima i kćerima je pričest u kojoj Isus postaje mi, a mi postajemo Isus. Euharistija sažima Isusa. Kada uzimamo pričest mi uzimamo ono što je Isus bio i ono što on jest. Tako i mi po Duhu Svetome možemo biti uključeni u ono što je on bio i ono što on jest. Hraneći se tim otajstvom dozvoljavamo Isusu da nas on svojom prisutnošću oblikuje. Isus po nama želi nastaviti dijeliti kruh, ljubav, razumijevanje, opraštanje“, zaključio je biskup.

 

Katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić animirali su liturgijsko pjevanje tijekom mise kao i kasnije u procesiji koja se kretala od katedrale Ulicom od Puča do crkvice sv .Josipa zatim do crkve Male Braće pa Stradunom do zborne crkve sv. Vlaha i natrag u katedralu. Presveti Oltarski Sakrament nosio je biskup Uzinić pod baldahinom kojeg su nosili članovi katedralne bratovštine Presvetog Sakramenta. Uz svećenike, redovnike, redovnice i vjernike u procesiji su sudjelovali i prvopričesnici u bijelim haljinama.

 

Jelica Gjenero

 

Tijelovo 01

Tijelovo 10

Tijelovo 12

Tijelovo 13

Tijelovo 14

Tijelovo 15