Dubrovačka Biskupija

Krizmani mladi u Topolom, Vitaljini, Pločicama i Janjini

 

Sakrament potvrde proteklog vikenda primili su mladi vjernici u četiri župe Dubrovačke biskupije.

 

U župi Male Gospe u Topolom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić krizmao je mlade u petak, 21. lipnja. Kako se taj dan slavio sv. Alojzije Gonzaga sudionici slavlja su prije mise u procesiji došli do kapelice sv. Luje, kako se svetac ovdje nazova, a biskup je blagoslovio djecu, roditelje i automobile. U koncelebraciji je sudjelovalo osam svećenika a među njima i župnici krizmanika fra Ivan Marić i fra Stipan Šarić. Naime, uz mlade iz Topolog u njihovoj crkvi na istoj misi su krizmu primili i mladi iz župe sv. Vida iz Smokovljana te iz župe sv. Roka iz Ošljeg.

 

U subotu, 22. lipnja mladi kandidati za sakrament potvrde primili su završni sakrament redovite kršćanske inicijacije obučeni u narodne nošnje u župama Svetog Spasa u Vitaljini i Gospe Karmelske u Pločicama uz suslavlje župnika don Tihomira Šakotu. A mladi u župi sv. Vlaha u Janjini krizmani su u nedjelju, 23. lipnja na župnoj misi uz koncelebraciju župnika don Mata Puljića.

 

Krizmanicima i na Pelješcu i u Konavlima biskup je preporučio da se svakog dana u svom životu obrate Duhu Svetom bar kratkim zazivom „Dođi, Duše Presveti“, kako bi u nastavku svoga života živjeli u njegovoj prisutnosti.

 

Također ih je upoznao s brigom Crkve za mlade koja je nedavno izražena u održavanju sinode za mlade u Rimu te papinim pismom „Krist živi“ u kojem se papa obraća mladima na njima blizak način da bi što bolje razumjeli kako ih Bog ljubi, da je Isus onaj koji spašava te da on želi da i oni budu živi.

 

Za primanje sakramenta potvrde mladi su se pripremali kroz župni vjeronauk, a na samom slavlju sakramenta aktivno su sudjelovali u dijelovima mise poput čitanja i molitve vjernika. Predstavnici krizmanika također su pozdravili djelitelja sakramenta te zahvalili svima posebice roditeljima koji su ih do ovog trenutka u životu pratili i kumovima s kojima ih povezuje prijateljstvo te su ih željeli kao svjedoke ovog njihovog čina.

 

A.T.

 

akrizma konavle 02