Dubrovačka Biskupija

'Mi nismo tutori koji određuju kako će tko glasovati'

Je li neizlazak na izbore grijeh propustom?, bila je tema emisije „Riječ i život" urednika Nena Kužine, u kojoj su gostovali biskup mons. Mate Uzinić i specijalist obiteljske medicine dr. Ante Vučemilović.

Na početku biskup Uzinić sažeo je poruku biskupa upućenu vjernicima za predstojeće izbore i naglasio kako se u njoj obraćaju političarima, biračima, državnim institucijama, medijima, svećenicima...

Dr. Vučemilović je poruku ocijenio vrlo visoko, naglašavajući kako iz razgovora s ljudima zaključuje da ipak nije pronašla put do vjernika. Također, smatra kako je ona ipak trebala biti konkretnija.

Biskup Uzinić odgovorio je sljedeće: „Pozvati biskupe da budu konkretniji značilo bi njih uključiti u stranačku politiku, a Crkva kao institucija ne smije djelovati na taj način. Mi smo pozvani iznositi načela, a ta načela smo ponudili ljudima, i na temelju njih trebaju formirati svoju savjest , odlučivati za koga treba glasovati. Ova poruka poštuje kompetencije birača. Mi nismo tutori koji određuju kako će tko glasovati."

Kao odgovor na temu emisije, biskup Uzinić poručuje: „ Različita su mišljenja, a ja sam skloniji reći da je to propust, da to nije dobro, a ne da je to grijeh. Kad je grešnost u pitanju onda bi to prepustio svakoj pojedinačnoj savjesti. Kako je netko i rekao u anketi, ako ne izađemo na izbore nemamo pravo ni kritizirati".