Dubrovačka Biskupija

Predstavljamo novog ravnatelja Klasične don Josipa Lebu

 

Novi ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku od jeseni će biti svećenik don Josip Lebo. Donosimo kratki životopis novog ravnatelja.

 

*  *  *  

 

Josip Lebo je rođen 13. siječnja 1963. godine, od roditelja Filipa Lebe i Janje rođ. Batinić u mjestu Gornja Ričica, općina Gornji Vakuf – Uskoplje.

 

Osnovnu školu je završio u Pajić Polju, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Zadru. Studij teologije završio je 1988. godine u Sarajevu, i iste godine je zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon dvije godine pastoralne službe u Sarajevu i Komušini odlazi za odgojitelja sjemeništaraca u Zadru gdje ostaje četiri godine.

 

U jesen 1994. godine vrhbosanski nadbiskup mons. Vinko Puljić ga šalje na postdiplomski studij u Rim. Na papinskom učilištu Salezijana, na odgojnim znanostima upisuje psihologiju i nakon četiri godine završava.

 

U Sarajevu je dvije godine radio kao generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i bio profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji i na Teološkom institutu u Mostaru.

 

Slijedećih šest godina bio je ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici i jednu godinu u Tuzli.

 

Nadbiskup ga je u ljeto 2007. godine imenovao duhovnikom bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

 

Nakon tri godine službe duhovnika imenovan je župnikom župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu gdje ostaje šest godina. Nadbiskup Puljić mu, nakon osobne zamolbe, dopušta da određeno vrijeme može djelovati u Dubrovačkoj biskupiji. Od dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića dobio je mandat upravljanja župom u Vignju na Pelješcu. I tu ostaje do novog imenovanja.

 

Angelina Tadić