Dubrovačka Biskupija

„Kurikularno planiranje poučavanja" na stručnom skupu vjeroučitelja

Stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije održano je u srijedu 26. lipnja u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku. Tema je bila „Kurikularno planiranje poučavanja", a predavanje i radionice su održale vjeroučiteljice Tihana Petković i Ivana Hac, članice tima za provedbu kurikularne reforme za vjeronauk.

 

Vjeroučitelji su se kroz tekuću školsku godinu kroz mnogobrojna online stručna usavršavanja intenzivno pripremali za kurikularnu reformu, a ovim stručnim vijećem su svoja znanja i sposobnosti još nadogradili. Predavačice su naglasile vjeroučiteljima da se reformom želi povezati iskustva i znanja koje već posjeduju, kako bi što uspješnije ostvarili ishode.

 

Podsjetile su na predmetni kurikulum katoličkog vjeronauka, kojim se ističe da je svrha katoličkoga vjeronauka u školi omogućiti  učenicima sustavno, postupno i što cjelovitije upoznavanje, produbljivanje i usvajanje kršćanskoga nauka i katoličke vjere radi ostvarivanja evanđeoskog poziva na svetost i postignuća pune općeljudske, moralne i kršćanske zrelosti. Također, učenicima se omogućuje da dublje, istinito i sigurno upoznaju Kristovu osobu i cjelovitost njegova spasenjskoga navještaja, da svjesno, slobodno i odgovorno, na osobnoj i zajedničkoj razini, dublje upoznaju katoličku vjeru u njezinu učenju, slavljenju i življenju, da steknu znanje i razumijevanje njezinih evanđeoskih temelja i katoličkoga nauka, odnosa i nauka Katoličke Crkve prema drugim konfesijama, religijama i svjetonazorima.

 

Okupljene je pozdravio i pročelnik Katehetskog ureda don Hrvoje Katušić, a uvodnu molitvu je predvodila Tatjana Violić, vjeroučiteljica iz Osnovne škole Ivana Gundulića koja je već ove godine uključena u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme. 

 

Šime Zupčić

 

Strucni 03

Strucni 02

Strucni 04

Strucni 05

Strucni 07

Strucni 08

Strucni 10

Strucni 11