Dubrovačka Biskupija

Mladom misom započela devetnica bl. Mariji Propetog Petković u Blatu

 

Mladom misom Blaćanina don Zorana Cetinića započela je 30. lipnja na najljepši način ovogodišnja devetnica uoči blagdana blažene Marije Propetog Isusa Petković u njezinu rodnom Blatu na otoku Korčuli. Mladomisnika je 8. lipnja u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina za svećenika Porečke i Pulske biskupije zaredio mjesni biskup Dražen Kutleša.

 

Slavlje je počelo pobožnošću krunice slavnih otajstava s razmatranjima bl. Marije Propetoga u njezinu svetištu, odakle se svečana procesija zaputila na Plokatu ispred župne crkve Svih svetih gdje je don Zoran slavio mladu misu. Prije procesije mjesni župnik don Željko Kovačević blagoslovio je mladomisnika, a u procesiji su sudjelovali bratimi obiju blatskih bratovština, sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih, kumpanjoli, sestre iz Družbe kćeri milosrđa, župni zbor, ministranti, svećenici i mnoštvo vjernika. Orkestar Hrvatske glazbene udruge „Sv. Vincenca“ pridonio je značenju i velebnosti slavlja.

 

Propovijedao je ravnatelj Biskupijsko-misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli vlč. Piergiorgio De Angelis, koji je istaknuo važnost nesebičnoga darivanja u svećeničkoj službi, jer bi svako traženje vlastitoga priznanja značilo udaljavanje Isusovih službenika od njega. Tumačeći misao iz evanđeoskog ulomka u kojem Isus govori nekom mladiću da pusti mrtvima da pokapaju svoje mrtve i da ide za njim bez odgađanja, propovjednik je upitao: Tko su ti mrtvi? I odgovorio je da su to oni koji su se udaljili od Boga, izašli iz zajedništva s njim, koji su zaboravili da su njegova ljubljena djeca. Završavajući propovijed pročitao je ulomak iz jedne od blaženičinih pouka sestrama:

 

„Stanite pred ovim propetim Spasiteljem, pogledajte križ i onoga tko je na njemu. Zadubimo se malo tu u razmatranje. Zaručnici Isusovoj mora biti slatko kad može kleknuti pred križem, obujmiti ga svojim rukama i zahvaljivati božanskom Spasitelju, koji je za nju muku podnio. Pod križem naučit ćete se stupati putem križa, putem trpljenja i požrtvovnosti. To je kraljevski put, to je najodličniji vođa izabranih duša. Prije nego je Spasitelj posvetio križ svojom smrću na njemu, križ je bio drvo sramote, stratište određeno za najgore razbojnike. Ali nakon presvete muke Isusove, križ je postao slavan, križ je geslo svetaca, križ je knjiga života. Križ je učitelj poniznosti, samoprijegora, ljubavi i svake kreposti“ (Pouka bl. Marije Propetoga O Kristovu križu, 14. rujna 1930.). Zaželio je da se mladomisnik i svi prisutni poput bl. Marije Propetoga ugledaju u križ i na njemu se uče istinskoj mudrosti vjerničkoga života.

 

Nakon euharistijskoga slavlja procesija se uputila u blaženičino svetište gdje je mjesni župnik predvodio zagovornu molitvu, a provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Emila Barbarić i mjesna predstojnica s. M. Janja Jurman misniku su, uz misnicu koju su izradile njihove sestre, darovale i relikvije bl. Marije Propetoga. Slavlje se nastavilo u zahvalnom zajedništvu za obiteljskim stolom na Plokati i u Konobi.

 

Družba Kćeri Milosrđa

Mlada misa 01

Mlada misa 02

Mlada misa 03

Mlada misa 04

Mlada misa 05

 

 

VIDEO zapisi župe Svih svetih s mladomisničkog slavlja:

- blagoslov

https://www.facebook.com/zupasvihsvetih.blato/videos/1182729251911496/

- mlada misa

https://www.facebook.com/zupasvihsvetih.blato/videos/373939026660962/

 

Medij

https://www.facebook.com/zupasvihsvetih.blato/videos/373939026660962/